ЛИПКІ РУКИ. Днями Генеральна прокуратура України назвала десятку найбільших хабарників, виявлених правоохоронцями протягом минулого року. Задокументованим суперхабарем стали 11 мільйонів доларів США, які один із директорів Інституту педагогіки Академії педагогічних наук та його підлеглий вимагали від представника приватного товариства за сприяння у підготовці та підписанні договору оренди держмайна — цілісного комплексу площею 2290 квадратних метрів у столиці. Правда, вони, що називається, на руки встигли отримати 800 тисяч гривень та 250 тисяч доларів, але цим не вдовольнилися і настійно вимагали решту.

На другому місці — 7 мільйонів гривень, отримані головою однієї з райдержадміністрацій Херсонської області і працівником СБУ за надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки площею 24 га під фермерське господарство та передачу її у власність. Третю сходинку цього своєрідного «п’єдесталу» зайняв начальник Головного управління агропромислового розвитку Донецької облдержадміністрації, який отримав хабар розміром 1 мільйон 465 тисяч гривень.

На четвертому місці — хабар 80 тисяч євро, які вимагав голова однієї з райдержадміністрацій на Тернопільщині за підписання розпорядження про надання дозволу на розробку проекту відведення землі, на п’ятому — отримані головою апеляційного суду однієї з областей 100 тисяч доларів за вплив на розгляд своїми колегами з Херсонського апеляційного суду апеляційної скарги. Стільки само розраховував прикарманити і голова однієї з селищних рад Золочівського району Харківської області за допомогу у приватизації двох земельних ділянок. Шостий фігурант хабарницького рейтингу — начальник одного з державних підприємств Чорноморсько-Азовського виробничо-експлуатаційного управління водних шляхів, оцінив свій дозвіл незаконно орендувати судна у Криму, що належать ДП «Чоразморшлях», 70 тисячами доларів.

Одразу кілька чиновників, чи то пак, народних обранців (секретар земельної комісії, депутати і голова однієї з сільрад на Львівщині), отримавши 40 тисяч доларів за дозвіл ради на складання проекту землеустрою та подальшу передачу ділянки в 0,51 га землі в приватні руки, вимагали доплатити ще 16 тисяч доларів. Взяті начальником відділу з питань надзвичайних ситуацій однієї з РДА у Дніпропетровській області 50 тисяч доларів за підписаний договір про надання послуг з очистки водоймищ — на восьмому місці. Так само вимагали голова РДА на Волині (за сприяння у відведенні земельної ділянки площею 2 га) та суддя райсуду і помічник адвоката на Київщині (за винесення позитивного рішення в цивільній справі).

Десятку хабарницького рейтингу замикають слідчий одного з управлінь ГУ МВС у Київській області, заступник начальника одного з міжрайонних відділів УБОЗ обласної міліції і старший слідчий прокуратури Ірпеня, які за непритягнення особи до кримінальної відповідальності взяли 40 тисяч доларів.