Система електронних торгів з реалізації конфіскованого майна Державною виконавчою службою стартує з перших днів травня. Цю ініціативу Міністерства юстиції схвалив днями Кабінет Міністрів. Презентував проект у Будинку уряду профільний міністр Павло Петренко: «Уряд одностайно затвердив відповідне розпорядження. З 1 травня систему впровадять у чотирьох пілотних регіонах: Києві, Дніпропетровській, Вінницькій та Львівській областях».

Міністр пояснив, що до кінця року система електронних торгів з продажу конфіскованого майна працюватиме на всій території України. Вже зараз він прогнозує щонайменше два позитивні результати від запровадження: викорінення корупції шляхом виключення посередників, які заробляють сотні мільйонів гривень на реалізації конфіскованого майна, та збільшення довіри до Державної виконавчої служби як органу, котрий здійснює виконання судових рішень.

Павло Петренко також переконаний, що завдяки системі електронних торгів посадовці не матимуть змоги «фізично впливати» на перебіг торгів, їх результати чи то зрив. На початку торгів учасники висуватимуть цінові пропозиції щодо лота «через особистий кабінет». Переможцем визначатимуть того, від кого на момент завершення торгів надійшла найвища цінова пропозиція.

«Нині з усього обсягу арештованого майна, загальна вартість якого становить 20 мільярдів гривень, реалізують лише мільярд. Це можна пояснити браком доступу громадян до різних видів майна», — розповів він.

До слова, реалізована Мін’юстом ініціатива дасть змогу всім бажаючим дізнатися про продаж певного виду товару, який виставляють на торги, та брати у процесі безпосередню участь. У такий спосіб планують автоматично збільшити кількість реалізованого майна та відповідно надходжень до державного бюджету.

Зокрема доходи держбюджету дадуть змогу щорічно виплачувати додаткові пенсії 16 тисячам осіб. За іншим сценарієм, отриманих надходжень може вистачити на забезпечення 46 тисяч інвалідів санаторно-курортним лікуванням. Є у відомства й інший варіант: додатково отриманих коштів вистачить для щорічного забезпечення харчуванням 22 тисяч військовослужбовців.