Процес очищення творів мистецтва вимагає особливої ретельності і обережності, адже вкрай важливо не пошкодити верхній шар твору. Лазерна технологія – одна із новітніх технік, що використовується сучасними лабораторіями – зокрема, для очищення творів живопису і скульптури, які зберігаються у Музеї Ватикану.

«Ця нова технологія – дуже ефективна з точки зору отриманих результатів, проте вона не є панацеєю. Ми і надалі робимо все, що робили досі. Лазер дає нам додаткову можливість вдосконалити процес очищення, а це означає що ми можемо чистити твори мистецтва у спосіб, на який не дозволяє жодна інша система», – розповідає директор лабораторії з очищення мармуру Ґі Девре.

Перед тим, як розпочати безпосередньо процес очищення, під суворим контролем проводять тести, аби бути певними того, що світлові імпульси «бомбардують» твір, не проникаючи всередину.

«У музеї зберігається чимало артефактів, наприклад, традиційні головні убори різних племен, прикрашені пір’ям. Чистка пір’я – справжня проблема, воно – дуже делікатне, тому традиційні методи очищення (механічний, за допомогою мікро-аспірації чи хімічний) – не завжди можливі», – пояснює реставратор Катрін Рів’єре.

Лазерна технологія відкриває перед реставраторами унікальну можливості контролю результатів, що виключає найменшу вірогідність пошкодження творів, які мають мистецьке та історичне значення. 

Copyright © 2014 euronews