До допомоги українським військовим долучаються нині всі: на уроках праці школярі майструють міні-пічки, які можна носити в кишені, плетуть маскувальні сітки та роблять водостійкі сірники, юні (і не тільки) художники малюють і продають картини, а кошти передають волонтерам у зону АТО. До волонтерського руху долучився й столичний музей Івана Гончара. Тут відбулася благодійна толока  «Люди добрі, хата тепла» та акція «Захистимо Україну разом!»

За кожним зі столів кипить робота. 11-річний Ярослав Наумець малює пічку і кота: «Нехай вони тримаються, швидше приходять додому і ця війна закінчиться». На малюнку його сусіда Данила на ялинці прилаштовано жовто-блакитний напис «Pеасе»,  під ним – герб. «Хочу побажати солдатам на Новий рік миру», – каже хлопчик.

Діти підписують листівки, роблять ялинкові прикраси й печуть миколайчики. Ці подарунки відправлять солдатам на передову. Частину подарунків отримають діти з родин героїв Небесної Сотні, а також ті, чиї батьки загинули в зоні бойових дій.

Янголи з побажаннями, які зробили діти, стануть для героїв оберегами. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Організатор благодійної толоки Мирослава Вертюк каже: «Протягом цілого місяця діти готуються до Різдва. Вони прикрашають оселі, але це також приготування на духовному рівні — у піст люди роблять добрі справи. Важливо брати участь у благодійному проекті саме нині, коли багатьом боляче, а країна в  непростій ситуації. Ми запрошуємо батьків та дітей принести або зробити з нами подарунок, щоб через матеріальний внесок зробити духовний крок».

«На Різдво поїдемо з колядками у шпиталі, щоб передати пораненим усе, що зібрали, — каже пані Мирослава. — Крім того, волонтери замовляють нам листівки, які відвезуть на передову».

Тетяна Федосенко вчить дітей робити фігурки янголів. До кожного ангелочка стрічкою прив’язує записку. «Я тебе попрошу написати кілька слів», — каже малому художникові пані Тетяна. Дає стрічку і папірець, який припасує до янгола. І ось уже корзина повна янголят із листівками, коробки майже всі віднесли. Дитина бере фломастер і впевнено малює сонечко, квіточку і пише: «Слава Україні!» За столом поруч дев’ятирічний Василь виготовляє новорічну прикрасу з гілочок лози. Все просто: ріже гілочки верби і розкладає на картонці у формі ялинки,  клеїть. Також тут розмальовують іграшки, виготовлені із солоного тіста. За сусіднім столиком дітки ліплять коржики. Замішує тісто пані Ніна.

 — А можна вже ліпити? — запитує 4-річний Владик. Ось тісто готове, залишається вирізати фігурки. За час толоки діти спекли 500 коржиків, які потім розмалювали і відправили на передову на 20 основних блокпостів. 

Анастасія ГАЛАТА
для «Урядового кур’єра»