СВЯТО. Усі чернігівці, котрі мріяли подорожувати, змогли здійснити своє бажання, навіть не виїжджаючи за межі міста: тут, просто на центральній Красній площі, можна було потрапити в атмосферу Франції, Англії, Німеччини та інших європейських країн. Їх представляли учасники «Євроклубів», які діють при школах.

Родзинкою цьогорічного міського фестивалю країн Європи, який у Чернігові провели вже уп’яте, стала демонстрація того, що об’єднує всіх нас давно і міцно, — улюблені літературні герої та автори. При цьому гості могли ще й скуштувати національні страви країн, якими зацікавилися, послухати розповіді про їхні традиції та культуру.

Вказівник без краплі іронії. Фото автора

Оскільки цьогорічні урочистості в маєві прапорів усіх європейських країн відбулися невдовзі після святкування Дня Перемоги, воєнна тематика теж знайшла своє відображення.

Зокрема, дуже цікавою була виставка нагород за визволення Європи у Другій світовій війні «Помнит Вена, помнят Альпы и Дунай», презентована науковцями Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського. Медалі «За визволення Варшави», «За визволення Праги», «За взяття Відня», «За взяття Будапешта» та інші, фото жителів Чернігівщини, котрі були нагороджені ними, викликали велике зацікавлення гостей фестивалю, яких на Красній площі, за підрахунками міліції, зібралося до 10 тисяч чоловік.