Вміння надати першу медичну допомогу ніколи не буде зайвим для будь-кого. Особливої актуальності воно набуває нині. Надання медичної допомоги на полі бою є запорукою збереження життя пораненому. На цьому акцентують фахівці департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської облдержадміністрації, які спеціально для вояків склали і випустили методичний посібник з домедичної допомоги в умовах бойових дій. Найближчим часом три тисячі його примірників відправлять у зону АТО. У виданні зокрема відзначається: «Аналіз причин загибелі військовослужбовців під час ведення бойових дій вказує на те, що значну їх частину можна було б урятувати за своєчасного надання домедичної допомоги. Ця кількість коливається від 9% (чеченська кампанія) до понад 25% (війна в Іраку та Афганістані)».

У навчальному посібнику стисло і з ілюстраціями роз’яснюється, як допомогти постраждалому з найпоширенішими видами травм. Довідник складається з трьох розділів: надання медичної допомоги в секторі обстрілу, транспортування (переміщення) пораненого в сектор укриття, надання допомоги в секторі укриття. Є відомості про те, як слід оглядати пораненого, транспортувати його, зупиняти різні види кровотеч, вводити знеболюючі засоби тощо.

Також дніпропетровські медики не залишили поза увагою і цивільних громадян, які хочуть опанувати методи надання першої допомоги. Адже бувають і такі випадки, коли перехожому на вулиці стає зле. Тож на Дніпропетровщині започаткували для всіх охочих безкоштовні курси з надання медичної допомоги. Діятимуть вони на базі міських та обласного центрів здоров’я в Дніпропетровську, Кривому Розі, Дніпродзержинську та Павлограді. Час навчання призначатиметься з урахуванням побажань учнів.

«Ми запрошуємо школярів і охочих різного віку для проходження курсів. Показуватимемо прийоми первинної реанімації (штучне дихання, закритий масаж серця), як надати першу допомогу при переломах, кровотечах, ураженні електричним струмом. Це все те, з чим ми можемо зіткнутися в повсякденному житті», — пояснює головний лікар Дніпропетровського обласного центру здоров’я Юрій Корягін.

Своєю чергою головний лікар Дніпропетровської станції швидкої медичної допомоги Сергій Ляшенко підкреслив, що такі важливі для населення курси будуть наочними і зрозумілими. Він розповів, що 80% випадків вуличних викликів швидкої допомоги стосуються зловживання алкогольними напоями. 20% випадків — це інфаркти, інсульти, травми. «Саме про ці 20% і йтиметься на курсах», — сказав Сергій Ляшенко.