Інна МИХАЙЛОВА
для «Урядового кур’єра»

Історія департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Міністерства доходів і зборів України бере свій початок 14 грудня 1993 року, коли Державний митний комітет України прийняв рішення про створення у Хмельницькому Учбового центру перепідготовки та підвищення кваліфікації особового складу митних органів України.

Тут працює потужна кінологічна служба та отримують спецпідготовку наші митники.

Загалом за своє існування департамент підготував понад 32 тисячі співробітників митниць. Кількість напрямів підготовки збільшилась з чотирьох у 1993 році до 24 у 2014-му. З 2010 року в департаменті пройшли підготовку близько 800 кінологічних команд митниць.

Директор департаменту спеціалізованої підготовки та кінологічного забезпечення Андрій Войцещук наголосив: «Раніше кінологічний центр був в Одесі, однак у 2010 році його вирішили перенести у Хмельницький. Тож відтоді всіх собак для митниць України готують у нашому місті».

Як зазначають кінологи, найпоширеніші породи, які працюють з митниками, — це німецька вівчарка, лабрадор, спанієль. Нині центр готує тварин для пошуку наркотиків, тютюнових виробів, зброї і вибухових речовин, валюти.

Розташування такого центру саме в Хмельницькому дуже зручне, адже тут — Національна академія Держприкордонслужби України ім. Б. Хмельницького. Тому є можливість проведення спільних занять з прикордонниками та моделювання практичних ситуацій у пунктах пропуску.