На одну зі столичних сцен недавно вийшли музиканти інструментального оркестру, який приїхав із Черкащини, а точніше — з Жашкова. Родзинка не в тому, що жашківчани дали для киян чудовий благодійний концерт, а в тому, що грали вони на інструментах, виготовлених із… сірників. Гітара, бандура, гармонь та інші інструменти своїм звучанням просто полонили глядачів. 

А змайстрував незвичайні музичні інструменти жашківчанин Богдан Сенчуків. Оброблені та склеєні сірникові палички в руках майстра перетворюються на різноманітні речі. Можна тільки дивуватися незвичайному талантові умільця — створені ним інструменти в руках оркестрантів звучать чудово. Гармонію із сірників Богдан подарував музею, створеному знаменитим жашківським музикантом, заслуженим працівником культури України Іваном Сухим. Інструмент, який назвали «Єдність», допоміг  Івану Івановичу здобути чимало перемог навіть на міжнародних конкурсах.

Першим порадником народного умільця у здійсненні творчих задумів, пов’язаних із музикою, став керівник оркестру Іван Сухий (ліворуч). Фото з архіву музею

22-річний Богдан Сенчуків майструє музичні інструменти та інші вироби вже не перший рік. Таке захоплення з’явилося у хлопця ще в школі. Спочатку його поробки із сірників були досить простими. Він дарував їх друзям як сувеніри. Першими експонатами власної колекції стали трактор із бороною, Ейфелева вежа та два кораблі. Поступово колекція збільшується. Працює майстер без креслень — усі проекти в голові. Використовує звичайні сірники і клей. Щоправда, сірники не завжди радують умільця високою якістю. Іноді доводиться бракувати. Зате яка радість, коли задум втілено!

Богдан розповідає, що працювати доводиться багато. Чотири місяці та 15 тисяч сірників пішли на створення акустичної гітари, яку назвав «Душа». На гармонь — п’ять місяців і 18 тисяч сірників. Багато чорнової роботи допомагають виконувати сестри ентузіаста.

Щоб виготовити музичний інструмент, яким користуватимуться виконавці, потрібно вміти це робити професійно. Адже не кожен народний умілець може навіть із традиційних матеріалів виготовити музичний інструмент. Сумніви, звичайно, були. Довелося чимало почитати, пошукати інформацію в Інтернеті, поговорити з музикантами. Хтось порадив застосувати інші матеріали. Однак Богдан вирішив не відступати від задуму. Тепер корпус, кнопки, боковини — все із сірників. Склеїв їх у три шари та покрив лаком різних кольорів, щоб яскравіше виділялися стінки.  Як стверджують музикознавці, і гармонія, і гітара мають звучання цілком на рівні сучасних вимог.

Недавно Богдан Сенчуків розпочав роботу над створенням сірникової скрипки. Розуміє, що поставив перед собою надважке завдання, адже цей інструмент вимагає віртуозного виконання. Але майстер не з тих, хто пасує перед труднощами. 

Роман КИРЕЙ
для «Урядового кур’єра»