Яскравою візитівкою закарпатських теле- і радіожурналістів, зокрема обласної держтелерадіокомпанії, є Міжнародний фестиваль телерадіопрограм для національних меншин «Мій рідний край». Цього року він став ювілейним — п’ятнадцятим.

Творчі здобутки у відображенні життя, культурних надбань і цінностей етнічних спільнот на території своїх країн тут демонстрували мас-медійники з Румунії, Словаччини, Угорщини, Чорногорії, Сербії, Швеції. Загалом шлях до Ужгорода проклали собі понад 20 представників закордонних і регіональних українських телерадіокомпаній.

За ідеєю, тематичним спрямуванням фестиваль «Мій рідний край» єдиний не лише в Україні, а й у Європі. У дискусіях і спілкуванні українські та закордонні учасники фестивалю проводять три незабутні дні. Вони і для обміну досвідом, і для вироблення стратегії подальшого розвитку цих видів комунікацій.

— Цього року на фест було заявлено 120 телевізійних і радіопрограм, — сказала головний режисер Закарпатської студії телебачення і незмінний режисер усіх попередніх фестивалів Тетяна Ардо. — Головний задум творчого огляду — показати розмаїття культур, побуту, відродження та збагачення духовної спадщини етносів на території країн-учасниць — реалізовано. Фестиваль продемонстрував зростання професійного рівня конкурсних програм. Шкода лише, що кількість журналістів, які приїхали до нас, зменшилася, бо це чудова школа для обміну досвідом, творчими набутками.

Завідуюча редакцією  програм мовами  національних  меншин Віра Кобулей. Фото автора

Як і торік, учасників фестивалю гостинно прийняла база відпочинку «Золота гора» поблизу Ужгорода. Тут відбувся і обов’язковий конкурс на кращу фестивальну страву. У величезних казанах бограч готували представники редакцій програм мовами національних меншин. Їхні назви говорять самі за себе: «Русини», «Румуни», «Угорці», «Словаки», «Німці». До цих команд приєдналися «Студія ТБ «Експеримент» і «Радіо Тиса». Капітани Віра Кобулей, Ельвіра Кілару, Гейза Ковач, Габріела Бровді, Наталія Гузєєва, Олександр Мерявчик і Євген Тичина використовували відомі їм рецепти, прагнучи збагатити власними секретами.

— Це лише здається, що бограч готувати просто, — сказав Гейза Ковач. — Потрібно дуже пильно стежити, щоб страва вдалась якнайкраще. Стільки рецептів бограчу, що виграє саме той, хто вловив момент гармонії смаків.

А ось завідуюча редакцією телерадіопрограм мовами національних меншин у кулінарному конкурсі бачить можливість «поєднати творчі потенції журналіста з безмежними можливостями кулінара. Бо головне — надихнути учасників на нові ідеї, зарядити бажанням створювати непересічні інформаційні продукти. Вони мають бути цікавими».

Попри те, що готові страви були приправлені не лише багатством спецій, а й навіть краплинами дощу, всі відзначили особливий смак цьогорічної головної страви фестивалю.

Останнього дня фесту оголосили його переможців. Серед телевізійних програм кращою визнано стрічку Івети Хрубонової та Яноша Бенчика з Угорського телебачення (MTVA) з назвою «Весілля в Шарі», серед радіопрограм — роботу Дойна Боргована з румунського Радіо Клуж «Українські казки». Серед українських учасників відзначилися гості з Херсонської облдержтелерадіокомпанії, які презентували телепрограму «Джерело», а також радіожурналістка з Одеської ОДТРК Олена Креца, що підготувала передачу «Внутрішня Албанія». Херсонцям присуджено третє, а одеситці — друге призові місця.