МУЗЕЙ СВІТЛА.Ласкаво просимо до «Казкового Лас-Веґаса”» – світової столиці розваг у штаті Невада, відомої головно завдяки бурхливому нічному життю і його невід’ємному атрибуту – неоновим вивіскам.

Чимало з цих вивісок, з яких, власне, й починалося місто, з часом застаріли і годилися хіба що на звалище. Аби врятувати ці історичні знаки від знищення, 1996 року було засновано Неоновий музей.

«Ці вивіски виконували таку ж функцію, як і власне архітектура. Вони є знаковими атрибутами і закарбувалися в пам’яті людей усього світу. Таким чином ми зберігаємо їх для історії Лас-Вегаса, але також для багатьох-багатьох людей, які люблять це місто і відвідують його роками», – розповідає директор музею Даніель Келлі.

Сьогодні для освітлення міста дедалі більше використовуються сучасні світлодіодні ліхтарі, проте важко повірити в те, що одного дня неонові вогні цілковито зникнуть з вулиць Лас-Веґаса.

«Є щось особливе в неонових вогнях: візуальний ефект у них – дуже специфічний і романтичний, тож, гадаю, чимало власників казино і барів бажатимуть залишити їх, аби зберегти певні відчуття, адже неонові вогні викликають особливі відчуття», – каже далі Даніель Келлі.

Порівнюючи вогні сучасного Лас-Веґаса і ті, які освітлювали його кілька десятиліть тому, відвідувачі бачать разючу різницю.

«Світлодіодні ліхтарі сповнені гламуру, а неонових вивісок ручної роботи, таких, як тут, ви не побачите більше ніде у світі. Це – часточка вже втраченого мистецтва. Тож побачити все це – справді здорово», – каже турист із штату Массачусетс.

До нього приєднується турист із Бельгії:

«Я відчуваю історію, коли бачу ці вивіски і коли прогулююсь вулицями Лас-Веґаса. Це вражаюче місце, виняткове, у Європі такого немає. І ми віддаємо йому належне».

У Неоновому музеї зібрано майже 160 вивісок, він працює цілодобово сім днів на тиждень.

Copyright © 2013 euronews