Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

Кілька тисяч хорватських військових під час Першої світової війни полягли на теренах Галичини, Волині та Буковини. Місто Загреб у співробітництві з урядом Республіки Хорватії, спілкою хорватських ветеранів та Посольством Республіки Хорватії в Україні вирішили вшанувати їхню пам’ять спорудженням монумента на Личаківському кладовищі у Львові. Цю ініціативу підтримало Міністерство закордонних справ України.

І ось минулої суботи тут постав пам’ятник. Його автор – Володимир Цісарик.

На урочистому відкритті скульптурної композиції, як поінформували в прес-службі ОДА, взяли участь представники обласної та міської влади, а також військових підрозділів Хорватії, громадських організацій, духовенство.

Прозвучали Державні Гімни України та Хорватії. Перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський, зокрема, зазначив, що минуло сто років, але питання миру й досі є актуальним. Український воїн боронить нашу незалежність, безпеку не лише в нашій державі, але й в країнах Європейського Союзу. Нині відчуваємо підтримку усіх країн Європейського Союзу. Ростислав Замлинський подякував за цю єдність хорватському народу. «Разом ми єдині та непереможні», – підкреслив він.

Відтак до монумента хорватським військовим лягли живі квіти, священнослужителі відправили панахиду.