Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»

Ухвалені останнім часом урядові рішення дали змогу запровадити механізми підтримки соціально незахищених громадян в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги (нині право на соціальну підтримку держави при сплаті за ЖКГ отримують понад 10 мільйонів сімей). Такими словами міністр соціальної політики Людмила Денісова розпочала доповідь в ході засідання Кабінету Міністрів.

По-перше, з 1 липня 2014 року в Україні діє механізм надання компенсації сім’ям, середньомісячний сукупний дохід яких не перевищує прожиткового мінімуму для родини. А розмір компенсації розраховується як різниця між розміром плати за комунальні послуги після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу до підвищення. Таких сімей в Україні понад 3 мільйони. Компенсацію ж, за підрахунками відомства, має отримати кожна родина, у якої дохід менший за 1 тисячу 910 гривень на члена сім’ї.

Також міністр запевнила Прем’єра, що з початком опалювального сезону кількість родин, які порушуватимуть в управліннях соціального захисту ці питання, зросте в рази. «Зараз звернулося тільки 4,5 тисячі сімей, тому що ще не розпочався опалювальний сезон. Ми очікуємо, що тільки-но громадяни отримають розрахунки, то прийдуть до нас, звернуться по таку допомогу, і ми їм, безумовно, забезпечимо компенсацію», — пояснила вона.

По-друге, з 1 жовтня 2014 року рішенням уряду змінено порядок призначення житлових субсидій. Таке нововведення стосується 1 мільйона 600 тисяч сімей. Цей показник на 600 тисяч родин перевищує попередні дані.

Окремо Людмила Денісова розповіла, що раніше всі пільговики сплачували 10—15% вартості житлово-комунальних послуг. Відтепер відсоток обов’язкового платежу вираховуватиметься індивідуально для кожної сім’ї залежно від середньомісячного доходу на одну людину. «Кожна родина отримає свою субсидію, кожній родині буде нараховано обов’язковий платіж, який вона повинна зробити залежно від свого доходу», — наголосила міністр.

Не менш важливо, що 5 мільйонів 115 тисяч сімей мають змогу пройти за процедурою призначення житлової субсидії. При цьому громадянам, які вже отримують пенсію або інші соціальні виплати, жодних довідок подавати не треба.

Людмила Денісова ствердно відповіла на запитання глави уряду щодо готовності держави надати пораненим учасникам АТО право на позачергове протезування за рахунок державного бюджету як в Україні, так і за кордоном. Право на позачергове протезування за рахунок державного бюджету на підприємствах, які розташовані в межах нашої країни, Кабмін уже надав пораненим учасникам АТО. Мінсоцполітики нарізі веде мову про чергу з 15 людей. Їх протезуватимуть, щойно з’явиться відповідне медичне призначення.

Ще перед тим, як Арсеній Яценюк озвучив свою позицію, міністр звернулася до уряду з проханням урегулювати питання можливості фінансування відповідного протезування за межами нашої країни.