Прогнозоване зростання вартості становитиме 20 відсотків. Таку думку висловив президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич під час прес-конференції. І пояснив: вартість борошна вже зросла на 20 відсотків, а інша складова собівартості виробництва хліба — енергоносії — до 50 відсотків. Тож підвищення цін просто неминуче, переконаний Іван Томич. «Протягом кількох місяців, хоч  би як злагоджено працювали місцеві органи влади, виробники та інші, реально очікувати збільшення вартості хліба як мінімум на 20 відсотків», — констатував він.

Своєю чергою економічний експерт Всеволод Степанюк також прогнозує подорожчання хліба, адже вартість зерна прив’язана до курсу долара, який нині нестабільний і останніми місяцями значно зріс. «Більшу частину зерна, яке вирощують в Україні, ми продаємо на зовнішніх ринках, і природно, що на внутрішній ринок дешевше, ніж за світовою ціною, ніхто зерно не продасть», — підкреслив економіст. Також він зауважив, що практично 80 відсотків енергоносіїв Україна купує за кордоном. Крім того, велике значення в ціні хліба має транспортна складова. «Причому не тільки транспортування зерна та борошна, а вже й безпосередньо транспортування хліба до магазину», — додав експерт.

Нагадаємо, 18 серпня ціни на хліб уже підняв «Київхліб» — найбільший виробник такої продукції в Києві та області. У ПАТ «Київхліб» про заплановане зростання ціни на свої вироби попередили заздалегідь — за три дні. У поширеній заяві представники компанії запевнили: піти на такий крок були змушені через значні збитки: «Постійно зростають у ціні усі складові собівартості, а саме: борошно, газ, електроенергія, транспортні витрати тощо. Підприємство до останнього очікувало стабілізації ситуації та утримувало ціни на продукцію». Не дочекавшись тієї самої стабілізації, вирішили: соціальні сорти хліба подорожчають на 30 копійок, решта продукції — щонайбільше на 90 копійок.

Тим часом у Міністерстві аграрної політики та продовольства України заспокоюють: масового, а головне — стрімкого здорожчання хліба не буде. Ситуацію в столиці називають «окремою діяльністю окремих підприємств». «У світлі того, що у нас подорожчають газ, пальне, ціни на хліб не можуть штучно залишатись на одному місці», — зазначив керівник відомства Ігор Швайка.

Як бачимо, зібрати рекордний врожай не означає, що вартість на хліб буде стабільною.