У Національному музеї народної архітектури та побуту за підтримки Європейської економічної палати торгівлі, комерції та промисловості відбувся фестиваль «Слов’янська берегиня» в рамках традиційної імпрези «Осінь весільна». Усі, хто долучився до цього красивого дійства, мали змогу поринути в атмосферу справжнього жіночого свята, дізнатися багато нового і цікавого про забуті українські традиції та обряди. 

Так, на головній сцені Співочого поля навчали народних, обрядових та сучасних танців у стилі «трайбл», слов’янської гімнастики. Народні майстри з різних регіонів країни провели виставку-ярмарок «На допомогу Берегині», а цілителі розповідали відвідувачам про застосування сил природи у лікуванні хвороб тіла, розкривали секрети підтримки здоров’я і краси.

Прибули на свято фольклорні колективи з Черкащини, Сумщини, Київщини та Чернігівщини. Вони показали автентичні весільні обряди, які побутували на початку ХХ ст. і продовжують відтворюватись нині, але в значно скороченому вигляді.

На експозиції «Середня Наддніпрянщина» учасники народних гуртів демонстрували, як правильно слід запрошувати на весілля, свататися, зустрічати невістку, викуповувати та покривати молоду. А фольклорний ансамбль «Юрківчанка» із села Юрківка Уманського району Черкаської області біля Михайлівської церкви 1600 року поділився, якими весільними піснями треба зустрічати молодих після вінчання, щоб щастя їм було на довгі роки.

Не оминули організатори і таку важливу обрядову складову весільного дійства, як пригощання. На Співочому полі розгорнули виставку-продаж обрядової випічки, привезеної з різних куточків країни: короваї, шишки, верчі, пташки, голуби тощо радували око і самі просилися до рота.

Хай дощова погода трохи завадила святу, але всупереч їй у Національному музеї лунали веселі весільні пісні та панувала тепла атмосфера, як і має бути під час народження нової родини. Недарма серед численних заходів, які проводять у музеї, «Осінь весільна» — одна з найулюбленіших серед киян та гостей міста.

Весільна церемонія. Фото надане прес-службою музею