Микола ШОТ,
«Урядовий кур’єр»

Листопад тернополяни розпочнуть також з підвищення вартості на проїзд у міському громадському транспорті. Таке рішення прийняв учора на черговому засіданні виконавчий комітет міськради.

Діятимуть трирівневі тарифи. Тобто, в Тернополі в громадському транспорті можна розраховуватися готівкою, а можна використовувати й електронний проїзний квиток чи безконтактну банківську картку, а також персоніфіковану «Картку тернополянина». Від кожної з цих, так би мовити, операцій розрахунку й залежить сума оплати.

Досі у Тернополі за проїзд у «маршрутках» доводилося «живими грошима» платити 5 гривень, вже з 1 листопада суму цю суттєво збільшили, а саме до 9 гривень. При сплаті неперсоніфікованим електронним проїзним квитком або безконтактною банківською карткою знімуть 7 гривень. Власники «Карток тернополянина» платитимуть найменше: 6 гривень – у «маршрутках» і 5 гривень – у тролейбусах, це на дві гривні більше, ніж досі. В електротранспорті за одну поїздку з власної кишені треба буде витягнути 8 гривень, а якщо пасажир розраховуватиметься електронним проїзним квитком або безконтактною банківською карткою, то оплатить 6 гривень.

Учні платитимуть у тролейбусах 2,5 гривні та 3 гривні – в автобусах і «маршрутках», а студенти – 2,5 гривні – в тролейбусах та 3 гривні – в автобусах, які курсують у звичайному режимі руху.

За наявності пільгової «Картки тернополянина» всіх «пільговиків» у тролейбусах і «маршрутках» й надалі перевозитимуть безкоштовно та в необмеженій кількості. Учасники бойових дій та добровольці надалі їздитимуть безкоштовно й без обмежень, треба лише буде представити відповідні посвідчення.

Начальник управління економіки, промисловості, та праці міської ради Тетяна Корчак пояснила, що нові тарифи розраховували на підставі нормативних документів, відтак є обґрунтованими та сформованими відповідно до визначення планової собівартості послуг з перевезення пасажирів. Тим часом начальник транспорту, комунікацій та зв’язку Ігор Мединський, бідкається, що зараз у Тернополі склалася критична ситуація з перевезенням пасажирів у міському громадському транспорті, адже усі маршрути є збиткові та на понад 35% зменшилася кількість маршрутних автобусів.

Тернополяни, звісно ж, новину про підвищення тарифів на проїзд у міському громадському транспорті зустріли з обуреннями та наріканнями. Це передусім добре видно з відгуків у соцмережах.