В Україні стабільно звітують про податок на прибуток до 30% компаній. Конкурентоспроможні підприємства  дбають про імідж та операції, зараховані до трансфертного ціноутворення. Про це під час проведення «круглого столу» в клубі Кабміну повідомила президент Академії фінансового управління при Міністерстві фінансів Тетяна Єфименко.

Трансфертне ціноутворення — нова норма для українських податківців і всіх секторів економіки, оскільки з 1 вересня цього року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України про трансфертне ціноутворення». Документ, розроблений Міністерством доходів і зборів, уперше передбачає механізм боротьби з виведенням прибутку підприємств в офшорні зони й країни з низьким рівнем оподаткування через транснаціональні корпорації та промислово-фінансові групи. Подача перших податкових звітів почнеться у 2014 році.

Законодавство щодо держрегулювання трансфертного ціноутворення існує в усіх країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Торік жорсткі правила регулювання трансфертного ціноутворення було запроваджено в Російській Федерації. До країн із найжорсткішими  правилами належать Індія та Китай, які демонструють стійкі тенденції економічного зростання.

«Український бізнес, зокрема сектори зі спеціальним режимом оподаткування — аграрії мають поступово готуватися до використання норм трансфертного ціноутворення, оскільки це загальносвітова практика. Ці норми мають позитивний характер для держави, оскільки забезпечують додаткові надходження до бюджету. Для бізнесу вони дають єдині правила ціноутворення, підвищуючи інвестиційну привабливість України», — вважає начальник відділу трансфертного ціноутворення Міністерства доходів і зборів України (Міндоходів) Микола Мішин.

За його словами, під податковий контроль потраплять підприємства великого та середнього бізнесу, обсяг яких з кожним контрагентом становитиме більш як 50 мільйонів гривень на рік.

При інвестиційній раді Міндоходів створено спеціальну інспекцію з питань трансфертного ціноутворення, яка займається розробкою нормативних підзаконних актів. Представники бізнесу зауважують, що в роботі над ними важливо врахувати різночитання, які є в експертів, і з’ясувати механізми визначення прозорої ціни.

Очікується, що введення норм Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України про трансфертне ціноутворення», ухваленого у Верховній Раді в липні 2013 року, дасть змогу Україні додатково залучити до держбюджету до 20 мільярдів гривень протягом трьох років.

ДОВІДКА «УК»

Трансфертна ціна — ціна, яка встановлюється на будь-який об'єкт торгівлі (товари, послуги або чинники виробництва) між пов'язаними компаніями або структурними підрозділами однієї компанії, якщо об'єкт торгівлі перетинає митний кордон.