Уже котрий місяць поспіль Україна живе в умовах війни. Гинуть люди, руйнується інфраструктура, закриваються підприємства. Однак агресорові й цього замало: Росія веде ще й торговельну війну, поступово запроваджуючи заборону на ті чи ті товари. Як реагуватиме наша влада в разі подальшого закручування гайок щодо ввезення українських товарів і що робитиме, аби знайти інші ринки збуту, розповів Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк у програмі «Шустер Live» на Першому Національному телеканалі.

Адекватні дії

За словами глави уряду, наші дії будуть адекватними: якщо Росія запровадить обмеження на українські товари, весь пакет обмежувальних заходів щодо російських товарів у нас готовий. За попередніми даними, у разі застосування росіянами обмежувальних заходів товарообіг із сусідньою державою скоротиться приблизно на 7 мільярдів. Частково ми це  компенсуємо забороною на продаж російських товарів в Україні, а частково перекриємо за рахунок вільного доступу до європейських ринків.

Ще після підписання навесні цього року в Брюсселі політичної частини Угоди про асоціацію з ЄС євроспільнота в односторонньому порядку відкрила ринок для України. За цей час наш експорт до Росії скоротився на 2,5 мільярда доларів, зате до країн-членів Європейського Союзу зріс на 1,3 мільярда.

Завдяки тому, що українські виробники мають право вільного доступу товарів до ЄС, вони додатково отримали близько 500 мільйонів євро. І що швидше Україна буде імплементовувати Угоду з Євросоюзом, то більше ми заробимо, продаючи свої товари в Європі і то вищою буде якість вітчизняних товарів, цитує Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

«Наш бізнес усвідомив, — наголосив він, — що з неадекватними торговельними партнерами немає чого вести справу. І в тому, що Росія закрила вже значну частину ринку, хоч як це дивно, є плюс». Окрім європейського ринку, останнім часом збільшився експорт українських товарів в інші країни СНД.

Що ж до російського ринку, то з нього, мабуть, треба було виходити набагато раніше. Адже, як підкреслив Арсеній Яценюк, лише за останні три роки Україна наполовину його втратила. Сусід наполегливо рік у рік витискував наш бізнес за межі своєї території. Причому під різними приводами: від надуманої невідповідності стандартам до банального несприйняття смакових якостей.

Аби не залежати від ненадійного торговельного партнера, уряд відповідно до закону про санкції вніс на розгляд Ради національної безпеки і оборони рішення про запровадження санкцій проти Російської Федерації, зокрема і заборону на продаж товарів військового та подвійного призначення, нових технологій, заборону участі у приватизації українських об’єктів.

Арсеній Яценюк зазначив, що особисто займався розробкою законопроекту про санкції: «З третьої спроби ми його ухвалили в парламенті, незважаючи на неймовірний спротив. Весь пакет розпоряджень готовий». Прем’єр переконаний, що Україна зобов’язана запровадити санкції, якщо це роблять Америка та Європа. Звісно, це нам дорого обійдеться, але Росія вже зараз платить набагато більшу ціну.

Крапку поставить суд

Пояснив глава уряду й те, в який спосіб наша країна збирається розв’язувати суперечку з тамтешнім «Газпромом». Українська сторона в рамках загальної процедури подала спеціальний позов до Стокгольмського арбітражного суду. «Якщо ми не дійдемо згоди в тристоронньому форматі, — зауважив Арсеній Яценюк, — суд сам ухвалить рішення про тимчасові умови постачання газу».

Наразі нам, щоб пережити зиму, не вистачає 5 мільярдів кубічних метрів газу. За словами Прем’єра, є два варіанти розв’язання цієї проблеми. Перший: переговори у форматі Європейський Союз і Україна  як одне ціле і Росія для підписання тимчасової угоди на постачання природного газу до 31 березня. Другий шлях — отримання рішення через суд.

«Ми подали спеціальний окремий позов у рамках загальної процедури, — нагадав Арсеній Яценюк. — Суд протягом місяця, якщо ми не дійдемо домовленості у тристоронньому форматі, сам ухвалить рішення про тимчасову ціну і тимчасові умови постачання газу. Тому що зараз це вже питання енергетичної безпеки Європи».

Інакше дійти згоди не вдасться. Адже російська сторона запропонувала ціну газу для України 500 доларів США за тисячу кубометрів. Це захмарна вартість, вона неприйнятна для нас. Україна готова платити європейську ціну, заявив Прем’єр. Зайвих грошей не маємо. Днями уряд погасив 1,67 мільярда доларів боргів «Нафтогазу». Це ті євробонди, які брали попередники. Віддавати позичене змушені у скрутну годину ще й тому, що інакше наступного кредиту ніхто не дасть.

За словами Арсенія Яценюка, Росія «сподівалася, що ми не заплатимо за боргами «Нафтогазу». Навіть деякі учасники зустрічі Прем’єра з представниками банківських та інвестиційних кіл США скептично ставилися до можливості погашення євробондів «Нафтогазу».

«Ми все заплатили до копійки і будемо виплачувати, хоч як би це було складно, — наголосив керівник уряду. — Для нас довіра іноземних інвесторів і кредиторів вкрай важлива». Щоправда, уточнив, що йдеться лише про європейських інвесторів. Мовляв, нам російських інвесторів вистачило. У них зараз основна інвестиція в Україну — це танки, ракети, агентура ФСБ і російських збройних сил. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»