У відповідь на російський «гуманітарний конвой» завтра у місто Щастя, що на Луганщині, відправлять вантажі з харчами і медикаментами.

Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка під час брифінгу у Кабміні. Надання так званої гуманітарної допомоги з боку РФ — це цинічна провокація. Адже Росія відмовляється працювати по лінії Червоного Хреста, пояснив він. Відтак, на засіданні уряду прийнято рішення вже зранку 14 серпня  відправити у східні області вантаж з найнеобхіднішим з  Києва, Харкова і Дніпропетровська. Орієнтовне місце прибуття — місто Щастя Луганської області, повідомив очільник аграрного відомства, зауваживши, що тим самим Україна продемонструє, що може прогодувати себе сама, у тому числі райони і області, де ведуться воєнні дії. Наразі Мінінфраструктури спільно з Мінагрополітики займається підготовкою цього вантажу. З ініціативи уряду відомство опікуватиметься й постачанням продовольства і товарів першої необхідності у східні області й надалі.

«Щодо застосування санкцій РФ до української продукції. У відповідь ми виступаємо за розширений ветеринарний та фітосанітарний контроль з метою забезпечення постачання на територію України з боку Росії продуктів належного рівня і якості. Для цього працюватиме наша Держветфітослужба», — сказав урядовець.

«Міністерство здійснило низку заходів щодо подальшого експорту до РФ і переорієнтації на інші ринки, враховуючи нинішню заборону», — зауважив Ігор Швайка. На сьогодні, за його даними, у Москві перебуває частина української делегації для проведення консультацій, які ініціювало МЗС, щодо впливу на ринок Митного союзу угоди з ЄС, яку підписала Україна. Сама постановка питання штучно вигадана, але ми працюємо над якістю. Крім того, 14 серпня парламент розглядатиме закон «Про реєстрацію та ідентифікацію тварин», що відкриє шлях нашим товарам на ринки понад ста країн світу, у тому числі ЄС. «Це наша відповідь російським агресорам і привернення валютної виручки від закордонних партнерів», — наголосив очільник аграрного відомства.

Щодо цьогорічних жнив, то, за словами Ігоря Швайки, станом на 12 серпня зібрано 34 мільйони тонн зерна з 9,4 мільйона гектарів. Зокрема, 23,6 мільйона тонн пшениці, 9,2 мільйона тонн  ячменю, 434 тисячі тонн жита,  860 тисяч тонн ріпаку. У восьми регіонах (на Дніпропетровщині, Запоріжжі, Кіровоградщині, Чернігівщині, Одещині, Херсонщині, Полтавщині та  Закарпатті) збір ранніх зернових і зернобобових завершено. Ще у трьох наближається до фінішу. У трійку лідерів з валового збору збіжжя ввійшли господарства Одеської області, які намолотили 3,1 мільйона тонн, Харківської – 2,9 мільйона і Дніпропетровської – 2,4 мільйона тонн.

«Навіть Донеччина намолотила майже 2 мільйони тонн збіжжя, зібравши зернові з 550 тисяч гектарів»,  — наголосив міністр, уточнивши, що стан жнив на Луганщині уточнюється. Він пояснив, що через активні військові дії на території області не вся інформація доходить до міністерства. За наявними даними, на сьогодні аграрії Луганщини зібрали 792 тисячі тонн збіжжя. На запитання «УК» щодо того, чи мають змогу сільгоспвиробники сходу реалізовувати зерно за прийнятними цінами (адже вже зараз ходять чутки, що його скуповують на 200 — 300 гривень дешевше), а також де його зберігати, міністр відповів, що наразі вони переважно зберігають його у зерносховищах Державної продовольчо-зернової корпорації і мало хто його реалізує. 

Водночас очільник аграрного відомства, який не дуже полюбляє робити прогнози,  висловив упевненість, що цьогорічний урожай таки перевищить минулорічний, навіть без урахування окупованого Криму і частини втрачених угідь на Луганщині та Донеччині. А все завдяки вищій урожайності та якості зернових.

«Збір пізніх  зернових уже розпочали 10 областей. Поки що урожай їх радує. Щоправда, якщо протягом 20 днів не піде дощ у степовій зоні України, через дефіцит вологи можемо втратити урожайність кукурудзи», — з сумом констатував Ігор Швайка.