Учора Україна підписала Угоду з Європейським Союзом щодо участі в рамковій програмі ЄС з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020», ставши її асоційованим членом. «Ми приєднуємося до зовсім нових правил гри, йдеться про те, що Україна стає органічним членом європейської спільноти. Наші науковці з університетів і науково-дослідних інституцій матимуть доступ до великих ресурсів, їхні заявки конкуруватимуть з усіма грантовими заявками європейських країн. Хочу подякувати європейській стороні за розуміння, що привело до 95% знижки, тому що кожна європейська країна має платити внесок за участь у цьому проекті», — сказав журналістам на прес-конференції в Будинку уряду міністр освіти і науки Сергій Квіт.

Повна вартість участі України у програмі — 35,5 мільйона євро. З огляду на складну фінансову ситуацію, крім знижки, для нашої країни  передбачили й можливість повернення половини суми, що лишилася, за рахунок інструментів міжнародної технічної допомоги. Також сплату першого внеску за 2015 рік перенесли на період з 2016-го до 2020 року.

«Уперше Україна приєднується до програми Європейського Союзу такого масштабу, і це відкриває можливості для українських науковців стати частиною великої дослідницької родини ЄС. Для країни це означає доступ до всього спектру заходів в рамках програми, можливість скористатися усіма її перевагами на тій же основі, що й організації з країн ЄС. З цього моменту ваша країна зможе стати отримувачем грантів, які надає Європейська дослідницька рада та використовувати дослідницьку інфраструктуру ЄС»,  — сказав Комісар ЄС з досліджень, науки та інновацій Карлос Моедас.

Профільне міністерство обіцяє докладно роз’яснювати університетам та науковим інституціям особливості участі у спільних європейських дослідженнях.

Програма ЄС «Горизонт-2020» триватиме до 2020 року. Мета грантової програми, яка фінансує наукові дослідження з обсягом фондів 80 мільярдів євро, — підтримка дослідницької та інноваційної діяльності в усіх сферах: від фундаментальних наук до впровадження інновацій у реальний сектор економіки.