СТАБІЛЬНА ГРИВНЯ.  Щороку долар цікавить українців не менше за погоду, а будь-які зміни курсу викликають у суспільстві неабиякий ажіотаж. Та вперше за 4 роки люди почали менше купувати і більше продавати валюту. Експерти впевнені – українці просто перестали боятися знецінення гривні.

«Девальваційний валютний попит відійшов і пішов природній купівля-продаж валюти. Комусь вона потрібна, щоб поїхати за кордон, наприклад – він купляє. Комусь не потрібна – він продає. Вирівнялася попит-пропозиція», - пояснює директор з роздрібного бізнесу комерційного банку Сергій Козлов.

Впевненості українській гривні додає й зростання експорту. Через що в країну надходить більше валюти. До того ж банки нині пропонують вдвічі вищі ставки за депозитами саме в гривні – а тому заощадження в національній валюті тримати вигідніше. Говорити ж про зміну курсу – підстав нема.

«Підстав говорити, що в цьому році може бути суттєва девальвація – взагалі нема. Сьогодні курс - 8,15. Наприкінці року можемо побачити 8,20, але я не думаю, що ці 5 копійок якось суттєво впливають», - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

Та не всі експерти настільки вірять в гривню. Бо з початку року промислове виробництво впало на 4%. До того ж, цього року Україна має віддати багатомільярдні борги.

«Особливо жовтень-листопад - там значні виплати міжнародному валютному фонду. Там ситуація інша, і якщо відновиться хоч трохи економічна динаміка, то збільшиться і попит на гривню», - прогнозує директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Втім, експерти таки сходяться – навіть за найгірших сценаріїв серйозного знецінення гривні очікувати не варто.

ICTV