Досі історію виступів нашої національної дружини на континентальних форумах важко було назвати успішною. П’ять разів синьо-жовті пробивалися у фінальні турніри Старого Світу: в Іспанії-1997 і Сербії-2005 фінішували тринадцятими, у Туреччині-2001 і Швеції-2003 — чотирнадцятими, а два роки тому на баскетбольних майданчиках Литви взагалі посіли лише 17 місце.

Тому напередодні європейської першості у Словенії оглядачі й спеціалісти були вкрай обережні у прогнозах. Оптимізм випромінював лише головний тренер української збірної Майк Фрателло.

— Я  задоволений фізичною формою своїх підопічних. Ще одна наша перевага — глибина складу. В збірній підібралася група гравців, кожен з яких здатен узяти на себе роль лідера.

— Ми задоволені, що нарешті увірвалися до еліти європейського баскетболу, — не приховує задоволення   президент Федерації баскетболу Олександр Волков.

До чвертьфіналу українці вийшли з четвертого місця в своїй групі  E і  тепер 19 вересня зустрінуться в чвертьфіналі з переможцем групи F збірною Словенії. Про те, яку підтримку своїм улюбленцям організують на трибунах господарі турніру, годі й казати, тому, звісно, буде нелегко. Однак наші хлопці  вже й так виступили вдало, то чому б не зробити ще один крок. Згідно з формулою змагань, попереду ще три поєдинки. І перемога в одному з них дасть нам путівку на чемпіонат світу.