Державна адміністрація залізничного транспорту України (Укрзалізниця) в межах перегляду договірних відносин за попередні роки у сфері закупівель матеріально-технічних ресурсів, робіт і послуг для потреб залізничної галузі має намір розірвати договір з компанією «Укрлізинг» на суму майже  мільярд гривень.

«Серед найбільших угод, укладених попереднім керівництвом, які доводиться розривати, — зобов’язання Укрзалізниці перед спільним підприємством «Укрлізинг», у яке було вкладено близько мільярда бюджетних коштів», — повідомив на прес-конференції начальник правового департаменту Укрзалізниці Олег Тітов.

Укрзалізниця також має намір розірвати відносини з компаніями «Прем’єр Лізинг» і «Євроінвестбуд». У зв’язку з цим вона звернулася до правоохоронних органів, які затягують розгляд цих справ. Крім того, за словами начальника правового департаменту Укрзалізниці, після спроби розірвати невигідний договір з однією логістичною компанією, назви якої він не уточнив, що має заборгованість перед Укрзалізницею на суму майже 127 мільйонів гривень, відомство подало позовну заяву про стягнення з компанії коштів. Після цього залізнична держадміністрація отримала депутатський запит щодо доцільності розірвання договору. По суті, ставили запитання: «Чому цій компанії заважають працювати?» З’ясувалося, що протягом 2012 року депутат, який подав звернення, фігурував у документах як комерційний директор цієї компанії. Але Олег Тітов не назвав автора запиту.

«У нас багато контрагентів-недоброзичливців, з якими попереднє керівництво укладало договори на величезні суми. Природно, що власники цих підприємств всіляко намагаються блокувати нашу діяльність щодо розірвання таких контрактів, оскільки ніхто не хоче втрачати гроші», — підсумував начальник правового департаменту Укрзалізниці.

Торік Донецька, Львівська та Одеська залізниці уклали договори з компанією «Прем’єр Лізинг» на постачання 350 локомотивів. Договори з лізингодавцем на придбання локомотивів укладено на сім років з виплатою 9,5% річних. Проте пізніше Укрзалізниця перевела відносини з цією компанією в судову площину через те, що «Прем’єр Лізинг» отримувала авансові платежі, не постачаючи продукції, тож відомство заморозило всі платежі. 

Вікторія БОРИСОВА 
для «Урядового кур’єра»