ПАЛОМНИЦТВО. Торік в Умані побувало майже 23 тисячі паломників з 24 країн світу. Окрім інших аспектів співпраці, паломництво дало змогу мобілізувати до обласного та міського бюджетів 1,8 мільйона гривень.

Нинішнього року Рош-га-шана святкуватимуть п’ятого вересня. Протягом останніх років робоча група облдержадміністрації, за оцінками фахівців і гостей, досить ефективно вирішує питання перебування паломників на Уманщині. Як результат її спільної роботи з уманською міською владою, торік було своєчасно обладнано наметове містечко, організовано пункти харчування, відремонтовано під’їзні дороги тощо.

Проте й нині залишається чимало проблем, як-от: добудова синагоги, закупівля додаткової кількості води (її ще потрібно майже 24 тисячі кубічних метрів), санітарне очищення мікрорайону, функціонування аварійних служб.

Як вважає міський голова Умані Юрій Бодров, сьогодні слід розв’язати в рамках чинного законодавства проблему реєстрації паломників, житла, яке вони орендують. Створити умови для їхнього безпечного перебування й харчування. Забезпечити мобілізацію фінансових надходжень до бюджетів усіх рівнів. І найголовніше — не забути про забезпечення комфортних умов проживання уманців під час перебування хасидів. Над цим і працює міська влада разом з обласними структурами. 

Є де прикласти зусилля і мешканцям міста,  зокрема і в розширенні комплексу послуг, адже левова частка грошей, які залишають паломники за послуги, часто осідає в кишенях спритних ділків. Причому без будь-яких відрахувань до бюджету.

— Минулими роками нам дуже допомогла влада Черкаської області, — зауважив представник Міжнародного благодійного фонду імені Ребе Нахмана Нахман Ельхадат, який у ці дні завітав до Умані. — Тому, звісно, нам хотілося б і далі так співпрацювати. Цього року лише в наметовому містечку ми очікуємо до трьох тисяч осіб. Сподіваюся, все відбудеться без ускладнень, на достойному рівні.