Уряд України на засіданні в середу, 17 вересня, ухвалив рішення щодо затвердження Плану імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що Угода з ЄС повинна бути повністю імплементована до 2017 року.

На засіданні уряду був присутній Голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський.

«Ми поставили дуже амбіційні терміни. До 2017 року Угода повинна повністю бути імплементована. Для нас вкрай важливо виконати Угоду, адаптувати українське законодавство до європейських стандартів, показати, що Україна відповідає правилам Європейського Союзу, що ми провели дійсно європейські реформи, зробили ті зміни, які роблять Україну європейською державою не на папері, а в реальності», – підкреслив він.

За словами Арсенія Яценюка, що швидше будуть проведені ці зміни, «чим швидше Європейський Союз побачить, що ми насправді виконали Угоду, тим швидше у нас є шанс подати заявку на вступ до Європейського Союзу і сказати: «ми відповідаємо критеріям, ми підписали Угоду, ми її виконали і відповідно до статті 49 Угоди Україна може претендувати на членство в Європейському Союзі».

Глава Уряду зазначив, що Кабінет Міністрів зробив усе, що обіцяв, щодо Угоди з ЄС: «Політична частина була підписана Прем'єр-міністром. Економічна частина була підписана Президентом. Угода була вчора синхронно ратифікована Європейським парламентом і українським Парламентом. Ми чітко заявили, що на наступний день після ратифікації Угоди уряд прийме рішення про імплементацію Угоди».

Прем’єр-міністр України повідомив, що Уряд розробив механізм імплементації Угоди з ЄС, узгоджений із європейськими партнерами. Він висловив вдячність Голові представництва ЄС в Україні Яну Томбінському за значну роботу при підготовці Плану імплементації Угоди між Україною та ЄС.

Арсеній Яценюк нагадав, що в кожному міністерстві є заступник міністра з питань європейської інтеграції, в Уряді створений Офіс з питань європейської інтеграції як ключовий координуючий орган, який повинен забезпечувати виконання Угоди з ЄС: «В новому Уряді новий Парламент повинен призначити Віце-прем'єр-міністра з питань європейської інтеграції. Так як, на жаль, цей Парламент не готовий працювати разом з Урядом на виконання Угоди».

За словами Арсенія Яценюка, західні партнери створили групу допомоги, яка працює з профільними міністерствами і яка допомагатиме забезпечувати технічне виконання Угоди з Європейським Союзом.

Глава Уряду поставив на голосування питання затвердження Плану імплементації Угоди, підписаною між Україною та Європейським Союзом: «На 2017 рік ми повинні завершити імплементацію, і чим швидше, тим краще - заявка і вступ в ЄС», - сказав Глава уряду.

Рішення було ухвалено одностайно.

Департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ