Після кожного засідання Кабінету Міністрів на брифінгу один із членів уряду інформуватиме про порядок денний, напрацювання та ухвалені документи. Це нововведення озвучив під час першого такого брифінгу Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак.

Учора Кабінет Міністрів ухвалив рішення розробити і деталізувати програму «100 днів уряду. 100 кроків». Тож відтепер щодня один, а то й кілька профільних міністрів через заяви для журналістів інформуватимуть громадськість про дії уряду.

Говорячи про нинішній захід, Остап Семерак зупинився на найрезонансніших, на його погляд, рішеннях уряду. «Ухвалено рішення доопрацювати протягом тижня проект нової редакції закону «Про державні закупівлі» та наступної середи ухвалити його. Цей документ погоджено і спільно напрацьовано з профільним комітетом ВР, громадськими організаціями і експертним середовищем. Головна вимога до нової редакції закону — максимально позбавити процес корупційної складової», — заявив високопосадовець.

Схвалено й законопроект «Про амністію», який скеровано на гуманізацію відбування покарання для певних категорій населення. А ще ухвалено урядову постанову щодо зменшення видатків з державного бюджету на документи, які посвідчують освіту. «Ми враховували те, що раніше в процесі підготовки й виробництва цих документів за державний кошт існувала корупційна складова». Наступною постановою Кабмін вніс зміни до документа, який регламентує роботу уряду. Вона передбачатиме два принципових моменти: удвічі скоротить терміни розгляду та розроблення Кабміном документів — з максимальних 194 до 49 діб.

«Чинний до сьогодні регламент Кабміну давав змогу у стислі терміни приймати підготовлений нормативний акт на 91-й день. Якщо до нього були зауваження, то документ приймався на 194-й день. Нині терміни розгляду скорочено удвічі. 49 днів — це відтепер максимальний термін розгляду», — пояснив Остап Семерак.

Він також розповів, що наступного тижня уряд готується ухвалити постанову про створення урядових комітетів. І в такий спосіб підвищити якість фахової та експертної підготовки рішень, які виношуються в стінах Кабміну.

«Коли ми прийшли до Секретаріату КМУ, то з’ясували, що понад 160 нормативних актів, ухвалених попереднім Кабінетом Міністрів, попри проходження всіх попередніх процедур, так і не набули чинності. Відповідно, вирішено звернутися до компетентних органів, аби перевірити всі ці документи щодо корупційності та лобістських дій», — дав привід для роздумів Міністр Кабінету Міністрів.