Вітчизняне зовнішньополітичне відомство оприлюднило заяву щодо деяких висловлювань російської сторони з приводу двосторонніх відносин. «В МЗС України розчаровані некомпетентними оцінками російських представників щодо стану та перспектив розвитку відносин між Україною та Росією, які останнім часом дедалі частіше мають місце в інформаційному просторі», — зазначено в документі.

«У зв’язку із цим та в контексті останніх упереджених висловлювань представника МЗС РФ 19 вересня до МЗС України було викликано радника-посланника Посольства Російської Федерації в Україні та висловлено усний демарш», — повідомляє прес-служба МЗС.

Російська сторона зазначила, що висловлювання рядового співробітника зовнішньополітичного відомства РФ не мають офіційного характеру і підтвердила, що він вийшов за рамки своїх повноважень і «дипломатичної мови». Тому українське МЗС очікує на належну реакцію керівництва зовнішньополітичного відомства Росії на подібні висловлювання.

«Розраховуємо також на таку оцінку планованого підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, а також розвитку рівноправних відносин і взаємовигідного співробітництва МС/ЄЕП, яка б відповідала духу стратегічного партнерства між нашими країнами», — чітко зазначено в заяві й наголошено, що в Україні не протиставляють співпрацю на європейському напрямку і відносини з євразійським співтовариством.

УНІАН повідомляє, що у ході конференції «Прикордонна співпраця як чинник євразійської інтеграції», що відбулася у Москві, начальник відділу першого департаменту СНД МЗС Росії Ілля Рубцов висловився буквально так: «Неодноразово, якщо пригадати 2003 рік, коли Україна брала участь у рамках створення Євразійського економічного простору (ЄЕП), фактично зводила свою позицію до того, що братиме участь тільки там, де «хочемо і де вигідно». Свого роду це навіть утриманські й нахлібницькі настрої».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»