У буденному житті у звичайних українців з’являється дуже багато запитань до діяльності силових структур. Часто люди скаржаться на незахищеність, мовляв, міліція є, але справжнього захисту від неї годі й чекати. Найгірше, що інколи людям доводиться стикатися з «перевертнями у погонах», які замість того, щоб захистити громадянина, створюють проблему, а потім за певну суму пропонують її розв’язати. Тож очевидно, що ці структури потребують реформування.

І цей процес уже почався. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у «Фейсбуці» оприлюднив документи (з урахуванням усіх редакційних правок і зауважень, внесених за результатами обговорення на засіданні уряду), які стосуються реформи МВС.

— Це перші офіційні документи, які визначають напрям реформування МВС. Базовий документ — Стратегія розвитку органів внутрішніх справ України, — зазначив очільник МВС. — А також Концепція першочергових заходів з реформування МВС і перші практичні кроки, які випливають із цих документів.

У Стратегії реформування органів внутрішніх справ запропоновано запровадити Стратегію розвитку органів внутрішніх справ України, яка передбачає формування МВС як інституту європейського зразка, а також формування поліції як основного виконавця завдання щодо гарантування безпеки населення. Тож МВС повинне мати таку структуру, щоб жодним чином не асоціюватися з «міністерством поліції», виконуючи роль цивільного та відкритого Home office, в якому Служба національної поліції — лише складова частина. Тож поліція повинна відповідати перед законом, а не перед урядом, а її діяльність має бути прозорою. І, звісно, поліція повинна захищати права людини, особливо ті, які необхідні для вільної політичної діяльності в демократичному суспільстві.

У Концепції першочергових заходів реформування системи МВС передбачено: усунення дублювання функцій апаратів, відомчих підприємств, установ та організацій; скорочення значної кількості органів, підрозділів і служб зі спорідненими завданнями та функціями; розроблення дієвих засобів та механізмів контролю за діяльністю органів внутрішніх справ та окремого правоохоронця. А також підвищення довіри населення до діяльності органів внутрішніх справ, авторитету працівника органів внутрішніх справ тощо.

Оприлюднено розпорядження Кабміну про проведення експерименту з переформатування ДАІ. Згідно з цим документом, заплановано реалізувати експеримент, у межах якого ДАІ позбавлять функцій з надання адміністративних послуг. Також вводиться система автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху, а патрульна служба в межах населених пунктів отримує повноваження автомобільної інспекції щодо забезпечення контролю на дорогах.

Уряд своєю постановою затвердив введення нагрудних ідентифікаційних знаків для всіх співробітників органів внутрішніх справ, які мають спеціальне звання міліції.

Тож МВС перейшло до практичного застосування реформи, розробленою у співавторстві з громадською експертною радою.