РАРИТЕТИ

На Черкащині діє унікальний музей пенсійної справи

Уже півроку в приміщенні управління Пенсійного фонду Шполянського району на Черкащині діє експозиція «Історія пенсійної справи». В її основу покладені місцеві архівні матеріали, що збереглися до наших днів.

Старі пенсійні справи мали бути списані, проте їх залишили для історії як пам’ять про життя людей району. Затерті роками трудові книжки, довідки про заробітки, виписки, розрахункові книжки, давні пенсійні посвідчення, фотографії і просто старі речі викликають неабияку зацікавленість у відвідувачів і можуть багато про що розповісти.

В експозиції відображено історію становлення пенсійної системи ще з часів російської імперії, в перші роки радянської держави, довоєнний та післявоєнний період.

— У часи окупації більшість документів, у тому числі й пенсійні справи, були знищені, — розповідають працівники фонду. — Проте найстаріша пенсійна справа, представлена в експозиції, датується 1935 роком. Зібрані зразки пенсійних посвідчень ста останніх років. Відслідкували й історію трудової книжки — основного документу, що використовується при нарахуванні пенсійного стажу. На огляд представлені не тільки найстаріші трудові книжки, а й «Трудові списки», які були попередниками сьогоднішніх трудових книжок. Серед документів збереглося навіть розпорядження на призначення пенсії, виписане на виборчому бюлетені та заява до райсобезу на хлібній карточці. Не маючи чорнил, заяви писали простими та «хімічними» олівцями.

Після війни папір був дефіцитом, тому для формування пенсійної справи використовували… газети тих років. Зразки таких справ теж представлені в експозиції. Переписку з пенсіонерами органи, що призначали пенсію, вели на невеликих листівках, які теж збереглися. Цікаві зокрема листи-звернення пенсіонерів міста Шполи до Сталіна та Хрущова про допомогу у збільшенні розміру пенсії.

Місцевий районний архів передав для експозиції книги обліку заробітків та трудоднів місцевих колгоспів імені Сталіна й «Червона нива», датовані 1945 роком. З огляду на розмір зарплат колгосп?ників тих років стає зрозумілою причина невеликих пенсій трудівників села.

Викликають інтерес і зразки грошей, якими виплачували пенсію протягом ста останніх років. Також збереглася «техніка» перших уповноважених Пенсійного фонду: рахівниця, арифмометр, друкарська машинка, перші калькулятори та інше. Цікавим свідченням минулої епохи стали зразки листів дев’яностих років з проханнями про зарахування пенсій продукцією (вугіллям, зерном, дровами), в рахунок пенсії передплачували навіть газету «Шполянські вісті».

— Експозиція створена для проведення просвітницької роботи про історію розвитку пенсійної справи, діяльності органів Пенсійного фонду, виховання пенсійної культури. Але експозиція ще на стадії розробки, і збір матеріалів триває, — розповів начальник управління Пенсійного фонду в Шполянському районі Борис Курінний.