У Дніпропетровську відбувся перший на теренах СНД Міжнародний фестиваль пісочної анімації.  Невеликий намет неподалік від сцени буквально обліпили дітлахи. За спеціальними столами, накритими підсвіченим склом, педагог Дніпропетровської дитячої студії пісочної анімації Інна Гулейко та її донька Аліна проводили майстер-клас для всіх охочих. Цікавилися технікою виконання пісочних малюнків і дорослі.

 — Це чародійство! Вдруге, якщо і захочеш, таку саму картину не повториш, — каже Інна Гулейко. — Пісочна анімація розвиває у дітей моторику рук, фантазію, мислення і логіку. Це мистецтво важливе для психологічного стану дитини, і ще воно зачаровує.

Втім, хоч як було цікаво біля майстринь та виставки із пісочних картин, поспішаю до Дніпропетровського академічного українського молодіжного театру. Саме там  найцікавіше: конкурсні виступи.  Міжнародний фестиваль пісочної анімації «Дотик» у Дніпропетровську відбувся вперше не тільки в Україні, а й у країнах СНД. Подібні заходи досі проводили лише в європейських країнах та Китаї.

«Народження світу» у виконанні харків’янки  Ольги Лисицької. Фото автора

Конкурси на «Дотику» проходили у п’яти номінаціях та дитячій і дорослій категоріях: пісочна графіка, відеоролики, сольний виступ з пісочним шоу, колективний виступ та багатожанровий. Взяли участь у фестивалі 125 майстрів віком від 3 до 52 років із України, Росії, Білорусі та Франції. Всього було представлено 150 конкурсних робіт. Журі очолював відомий художник із Москви Артур Кирилов, який входить у трійку найкращих у світі майстрів пісочного мистецтва.

— Про цей напрямок мистецтва, який придумала у 1969 році канадська режисер-мультиплікатор Керолін Ліф,  ми знали давно. Довго виношували  ідею цього  фестивалю,  — розповідає організатор «Дотику», директор студії пісочної анімації у Дніпропетровську Наталія Миронова. — На жаль,  в Україні немає відповідних шкіл, цієї техніки ніхто не вчить — усі самоучки. Гадаю, фестиваль підніме рівень професійності, адже тут художники обмінюються своїми творчими доробками. Я вдячна міськраді за  допомогу з проведенням цього заходу.

  …У залі після перерви розпочинаються сольні конкурсні виступи дорослих. Вправними рухами під музику розпочала свій номер під назвою «Літати» Торі Воробйова із Севастополя. За нею Ольга Лисицька з Харкова показала заворожуюче пісочне шоу «Народження світу», інші конкурсанти  присвятили роботи своїм мріям та фантазіям.