СПІВПРАЦЯ

Німецький аграрний центр уже п’ятий рік проводить спеціальні курси для фахівців і керівників сільського господарства з різних областей України

Грунтуючись на абсолютно новій для України концепції професійної підготовки, Німецький аграрний центр, що в селі Поташ Маньківського району на Черкащині, уже п’ятий рік проводить спеціальні курси для фахівців і керівників сільського господарства з різних областей України. Завдяки модульній побудові навчання аграрники тут безплатно одержують фахові знання, включаючи найновіші досягнення науки й практики. Проект фінансується федеральним міністерством продовольства, сільського господарства і захисту прав споживачів та економіки (BMELV), а також об’єднанням представників провідних фірм німецької агроіндустрії. 

Кожна лекція в Німецькому аграрному центрі, кажуть слухачі курсів, справжнє відкриття. Фото з сайту ladvnau.org

Маючи хорошу навчальну базу, в тому числі навчально-виробничу майстерню, виставковий і машинний зали, сучасну потужну техніку, німецькі викладачі-практики, крім підвищення кваліфікації працівників сільського господарства, за домовленістю з Міносвіти України допомагають поповнювати знання групам викладачів, учнів та студентів аграрних вишів і коледжів. Щороку близько двох тисяч спеціалістів проходять тут семінарські навчання. Сюди частенько приїжджають на екскурсії й діти — оглянути сучасну сільськогосподарську техніку, помацати її руками і навіть покататися на потужних тракторах: кращу профорієнтацію годі й вигадати. Останнім часом і холдинги замовляють курси під свій персонал, адже на полях з’являється нова техніка, а кадри для її обслуговування знайти непросто. Проживання й харчування для сільгосппідприємств та фермерів — за символічну суму, для викладачів і студентів — безплатно.

Україна в аграрному плані, як переконані німецькі друзі, дуже перспективна. У нашій державі в сільськогосподарському виробництві їх працює вже до півсотні. Один із німецьких підприємців, Йохан Венцель, десять років орендує землю у селі Роги, неподалік від Німецького агроцентру. Під час традиційного Дня поля землі його господарства «Дукра-агро» стають полігоном для демонстрування техніки агроцентру в роботі, тут можна ознайомитися з результатами агрономічних польових дослідів. Торік на такому заході побувало близько тисячі учасників. Вивчали методику вирощування цукрових буряків, картоплі, сої, кукурудзи та ячменю. Цього року День поля проходитиме в кінці серпня і буде присвячений збиранню врожаю — передусім, культур, які використовують для заготівлі кормів.

— Тваринництво, незважаючи на тимчасові труднощі, розвивається, тому ми прагнемо не випустити з поля зору головного, — розповідає менеджер центру Марія Ярошко. — Наприклад, можна буде побачити процеси збирання кукурудзи на силос та обробітку грунту й сівби зразу після скошування.

Європейський проект «Німецький аграрний центр», окрім федеральних міністерств, підтримують і виробники — його засновниками стали шістнадцять відомих у світі німецьких компаній. Сприяють роботі центру вітчизняні  міністерства освіти та аграрної політики

Готуючись до жнив, у Поташі планують провести семінари з підготовки техніки до збирання урожаю. Не менш цікавими для фахівців будуть і курси зі зберігання й сушіння зерна.

А ще, як розповідають слухачі курсів, тут можна попити баварського пива і скуштувати баварських сосисок. Але це вже — для гурманів.