Національний банк України знизив максимальну суму продажу готівкової іноземної валюти одній фізичній особі в один операційний (робочий) день до еквівалента 3 тисяч гривень, повідомляється на сторінці регулятора в соціальній мережі Facebook з посиланням на постанову НБУ від 22 вересня №591.

«Враховуючи посилення напруги на готівковому сегменті валютного ринку, постановою передбачено зменшення максимальної суми продажу готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний (робочий) день до суми, що не перевищує в еквіваленті 3000 гривень», йдеться в повідомленні.

З урахуванням поточного курсу гривні до долара на міжбанківському валютному ринку, купівля валюти обмежується сумою близько 200 доларів США.

За інформацією НБУ, дане обмеження не поширюється на купівлю фізособами-резидентами готівкової валюти для погашення зобов'язань за валютними кредитами у банках.

Постанова набирає чинності з 23 вересня.

Нагадаємо, охочі купити долари останнім часом стикаються з їх дефіцитом. Гривня падає вже тривалий час. У п'ятницю, 19 вересня, на закриття торгів на міжбанківському валютному ринку України гривня знизилася до 14,90 за долар, подолавши таким чином черговий історичний мінімум. Сьогодні гривня зросла на 10 копійок, і її курс становить 14,80 за долар, незважаючи на обіцянки глави Нацбанку Валерії Гонтаревої зміцнити національну валюту до 12,90 за долар.

Як повідомляв УНІАН, Нацбанк із 23 вересня скоротив норму обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті до 75% зі 100%, а також увів додаткові антикризові заходи стосовно деяких валютних операцій, включаючи імпорт без ввезення товару на територію країни, перерахування резидентами за межі України валютних коштів для викупу корпоративних прав у нерезидентів, здійснення операцій на підставі індивідуальних ліцензій Нацбанку.

УНІАН