Будь-які вибори, які намагаються провести в окремих районах Донецької та Луганської областей всупереч українському законодавству, цивілізований світ не визнає. Вони поставлять під загрозу мирний процес на Донбасі. Про це заявив Президент Петро Порошенко, виступаючи на першому засіданні Ради з питань судової реформи. Справедливе суспільство можна побудувати лише тоді, коли є верховенство права та чесне волевиявлення громадян, а не псевдовибори, які терористи і бандити планують провести на окупованих територіях. «2 листопада під дулами автоматів вони хочуть продемонструвати фейкове волевиявлення громадян Донбасу», — наголосив Президент.

Останніми днями він провів численні консультації зі світовими лідерами і отримав запевнення, що вибори в окремих районах Донецької та Луганської областей цивілізований світ не визнає, бо вони кардинально суперечать українському законодавству й мінським домовленостям. Окрім цього, високопосадовці наголошують, що вибори мають відбутися виключно згідно з українським законодавством.

А Петро Порошенко наголошує на необхідності негайного проведення судової реформи, яка сприятиме встановленню верховенства права, забезпеченню ефективного захисту прав і свобод громадян. «Мені не потрібен суд, лояльний до Президента. Мені й усьому суспільству потрібен суд, який захищає закон і громадянина, — наголосив він. — Суспільство вимагає підвищення ефективності судової системи, і ми маємо створити судову систему, яка забезпечує і верховенство права, і ефективний захист людини. Не захист міфічних інтересів держави, а захист громадянина. Мрію, щоб рівень довіри до судової системи був таким, як до армії. Це наше з вами завдання — маємо спільно це зробити».

Глава держави висловив переконання, що реформа судової системи має супроводжуватися реформою суміжних інститутів. Ідеться про виконання судових рішень, адвокатуру і прокуратуру, а Рада з питань судової реформи повинна стати майданчиком для узгодження пропозицій у цьому напрямку.

Однак в осяжній перспективі слід невідкладно розпочати роботу новообраної Верховної Ради, сформувати коаліцію та уряд. «Я впевнений, що ми дуже швидко створимо коаліцію, і вона буде об’єднана спільними принципами й цінностями. Найближчим часом, одразу після формування коаліції, слід запропонувати Верховній Раді пакет законів, нових правил, що дадуть змогу побудувати систему, якій довірятиме суспільство та світ», — цитує слова Президента його прес-служба.

У цьому контексті вкрай важливим чинником стане відповідальність майбутніх учасників коаліції, нового уряду за реалізацію курсу реформ, за ухвалення невідкладних законопроектів. «Маємо ефективно працювати, щоб вирішити всі принципові питання, — резюмував глава держави. — Не маю жодного сумніву, що ми одна команда, яка хоче побудувати в Україні справедливе суспільство. А справедливе суспільство можна побудувати лише тоді, коли є верховенство права, коли є чесна влада». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»