Ми прагнемо вкотре довести, що Україна належить до Європи не лише географічно, а й ментально, — такими словами відкривала представницький міжнародний захід в Ужгороді директор регіонального філіалу Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва.

У місті над Ужем відбулася міжнародна конференція «Вишеградська група та євроінтеграційний поступ України під час головування Угорщини в цьому об’єднанні». Співорганізаторами заходу стали Закарпатська обласна державна адміністрація, регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень і Генеральне Консульство Угорщини в м. Ужгород.

Як неодноразово наголошували учасники — представники дипломатичних, наукових та експертних кіл, — обговорення назрілих у відносинах «Вишеградської четвірки» та України питань украй важливе напередодні проведення саміту «Східного партнерства».

У полі зору опинилися питання, які стосуються результатів головування Польщі та визначення пріоритетів головування Угорщини у «Вишеградській групі» та їх імплементації; вивчення та застосування євроінтеграційного досвіду країн цієї спільноти; аналіз кризи Євросоюзу як поштовх для переосмислення концепту Центральної Європи та роль у цьому процесі країн цього регіонального об’єднання.

Учасники зазначали, що головування Угорщини в об’єднанні країн «Вишеградська група» може відіграти позитивну роль, сприятиме реалізації підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Серед іншого вони окреслили пріоритети співпраці країн «Вишеградської групи» з Україною у форматі «Вишеград — плюс» та можливості використання нашою країною набутого ними досвіду.