Міністр охорони здоров’я Олег Мусій нарешті зміг змінити майже всіх своїх заступників, призначення яких блокувала попередня команда міністерства. Про це він заявив на брифінгу в Українському кризовому центрі.

— 14 травня призначено трьох нових заступників міністра охорони здоров’я, четвертого буде призначено найближчим часом, тому що Олександр Толстанов 5 травня подав заяву за власним бажанням. На найближчому засіданні, гадаю, уряд прийме його відставку, і це відкриє шлях до призначення на цю посаду людини з нової команди і з новими поглядами, — сказав Олег Мусій.

Він повідомив, що підписав наказ про нову структуру Міністерства охорони здоров’я, штат якого скорочено на 28 посад — із 277 до 249.

— Після реорганізації буде звільнено майже всіх керівників департаментів і управлінь — заходитиме нова команда з новою філософією і новими підходами до управління Міністерством охорони здоров’я, — резюмував міністр.

За його словами, відомство визначило стратегічні перспективи розвитку галузі.

— Протягом найближчих тижнів на обговорення громадськості винесемо концепцію побудови нової системи охорони здоров’я. Після узгодження її з експертами розроблятимемо деталізований покроковий план реформування, розрахований у середньому на три роки, — розповів керівник профільного міністерства.

Олег Мусій обіцяє, що ціни на закупівлю ліків мають знизитися внаслідок викорінення корупційних схем у тендерних закупівлях та укладення довготермінових контрактів із представниками фармацевтичного бізнесу.

— Заявляю про неможливість застосування будь-яких корупційних схем. Раніше складова відкатів у ціні становила 30–40%, що призводило до завищення відповідної ціни дистриб’юторами. Моя команда забезпечить абсолютну прозорість у державних закупівлях у нашому міністерстві, я особисто відповідатиму за відсутність корупції під час здійснення закупівель. Тепер замість кишені чиновників ці гроші будуть спрямовані на порятунок життя сотень тисяч українців, — запевняє він.

Ще одним кроком до здешевлення ліків Олег Мусій назвав можливе введення із липня 2014 року референтного ціноутворення на препарати, що відпускаються за рецептами. За словами міністра, нині МОЗ уже створює умови, щоб зробити державні закупівлі максимально прозорими та рівноправними для всіх учасників. Зокрема до номенклатурних комісій введено представників громадських організацій для здійснення контролю на рівні визначення лікарських засобів для закупівель. Тож на етапі тендерних торгів фактично унеможливлено корупційні схеми за рахунок залучення максимальної кількості учасників та розробки прозорого техніко-економічного обгрунтування.