Попри всю складність нинішньої ситуації в Україні, Кабінет Міністрів взявся активно вибудовувати нову модель спілкування з громадськістю. Про те, що саме планують зробити, розповів Міністр Кабінету Міністрів Остап Семерак під час конференції «Україна: стратегія реформ», яка минулими вихідними відбулася в Києві.

«Системний діалог з громадянським суспільством є вкрай важливою запорукою успіху реформ, — сказав він. — Саме тому ми виступили з ініціативою і створили Центр підтримки реформ».

За словами урядовця, хоча процес пошуку синергії між владою і суспільством перебуває на початковій стадії, уряд налаштований оптимістично. На його переконання, нині найбільш плідним є діалог з громадськістю у сфері антикорупційної політики. Саме завдяки пильному оку громади вже вдалося загальмувати і повернути на доопрацювання низку постанов.

Уряд усвідомлює, чого саме від влади вимагають люди. Йдеться про дуже прості речі: побороти корупцію, реанімувати економіку, забезпечити справедливість судової системи. Найголовніше ж — забезпечити єдність держави, відновити мир і спокій на сході, гарантувати безпеку кожній сім’ї. Саме на реалізацію цих основоположних постулатів буде спрямовано масштабний План відбудови країни на 2014—2016 роки, над яким сьогодні триває активна робота.

Однак не все так просто з реалізацією задуманого. Попри складну внутрішньополітичну ситуацію, пов’язану з воєнними діями на сході країни, є чимало охочих заважати проведенню реформ. Ворогів вистачає не лише в зоні АТО. До них належать і корумповані чиновники, які не хочуть змін, а прагнуть зберегти старі схеми.

«Це і пострадянська бюрократія, котра гальмує процедури і звикла імітувати справи, а не займатися ними. Це — недосконале, часто застаріле і непрофесійне законодавство. Це — несвідома нового часу частина парламенту, котра часом відверто виконує роль п’ятої колони. Це — теоретики-критики, котрі не здатні запропонувати свій план, але завжди готові критикувати чужий. І нарешті наш головний ворог — відсутність повної єдності влади, експертів та суспільства у питанні відбудови нової України», — сказав міністр.

Але урядовці не бояться цих перешкод і попри все втілюватимуть реформи в життя. Вирішальним чинником розвитку урядовець назвав освіту. Не менше уваги приділятимуть реформі охорони здоров’я і медичного забезпечення. Щодо соціального захисту, то він повинен поширюватися виключно на малозабезпечені верстви населення. Для всіх інших категорій — ринкові умови, без пільг та преференцій, переконаний Остап Семерак. Адже відповідь сепаратизму одна: успішна, європейська, демократична Україна. Міцний фундамент такої країни й має вибудувати уряд.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»