У виступі на установчих зборах Національної ради реформ Президент Петро Порошенко наголосив, що війна не може бути виправданням для відсутності реформ. «Національну раду реформ створено для того, щоб планувати і здійснювати реформи для громадськості, разом з громадськістю і під контролем громадськості», — наголосив він.

Нині тривають консультації щодо визначення представників громадських об’єднань, які увійдуть до складу Нацради. Крім того, в її дорадчому органі буде кілька десятків відомих громадських діячів та знаних експертів, у тому числі світового рівня.

Президент назвав слушною ідею створення тимчасових позавідомчих агенцій зі впровадження реформ. «Жодна система не може змінити себе сама», — заявив він. Через надто пророслі та закорінені інтереси податківці не можуть ефективно реформувати податкову систему. МОЗ також апріорі не зможе змінити охорону здоров’я. А корумпований суддівський корпус ніколи не народить справедливого та чесного судочинства. Саме реформу суддівської системи глава держави назвав найважливішою. На його переконання, закони народяться мертвими, якщо за їхнім дотриманням не стежитиме чесний і неупереджений, незалежний і непродажний суд. Тому судова реформа має стати першою і головною нашою реформою, яка дасть країні можливість жити по-новому.

Реформування слід починати з якнайшвидшого ухвалення Антикорупційної стратегії та закону про антикорупційне бюро. Нагальною є й реформа всієї правоохоронної системи і державної служби, які, за словами Президента, прогнили настільки, що не допоможе навіть люстрація. Не обійтися без кардинальних змін і в системі охорони здоров’я, хоча це й потребує чималих коштів.

Саме тому стратегічними напрямами реформ Президент назвав залучення інвестицій, демонополізацію і дерегуляцію економіки. Вже найближчим часом істотно скоротять (із 83 до 19) кількість контролюючих органів. Відповідні документи напрацювали і продовжують розробляти Адміністрація Президента, Міністерство економіки. Треба, щоб їх якнайшвидше підтримали Кабінет Міністрів та Верховна Рада. Всі проекти реформ інтегрують у«Стратегію 2020», що дасть змогу поставити на порядок денний питання про перспективу членства України в Євросоюзі.

«Поки що, — наголосив Президент, — інтегральним документом, каркасом реформ маємо вважати Угоду про асоціацію з ЄС. І саме тому, я впевнений,  Верховна Рада разом з ратифікацією має ухвалити розроблений нами національний план імплементації цієї угоди, яка вимагає вже зараз глибинних проєвропейських змін в усіх сферах життя». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»