Те, що минулої суботи місто над Південним Бугом справлятиме іменини, знала вся країна. Національний банк до цієї дати випустив тематичну ювілейну срібну монету, а Укрпошта — спеціальну марку, погашення якої відбулося в обласному краєзнавчому музеї, де розмістилася виставка історії міста на поштових листівках. Та весь світ знав: у вінничан географія економічних зв’язків широка! Тож ще за місяць до іменин першою прийшла і всілася на одній з клумб у центральному парку 4-метрова черепаха, а затим іншу уподобав 17-метровий крокодил. Вінниця — древня і водночас молода, заповзята та гостинна! Усі, хто завітав на свято, дружно скуштували величезного пирога. Десятки тисяч радісних усмішок знайшли своє продовження в піснях, танцях, казкових сюжетах, втілених талановитими вінничанами.

П’ятиметровий велосипед, театр на ходулях, замки і вежі з кульок, зичні голоси відомих артистів, ярмарок народних ремесел …

На центральній вулиці дітей приймало «Містечко веселих ігор». Цирковий калейдоскоп, ляльки-велетні, клоунада, шоу мильних бульбашок — все створювало атмосферу казки. Тисячі різнокольорових мильних бульбашок літали вулицею Соборною та всіма барвами веселки віталися з кожним. Легко і радісно почувалися діти і на «Майдані Водограю», де в країні «Шардляндія», серед замків та вежі з повітряних кульок, вони «навчалися» у школі наукових чудес, брали участь у творчих майстер-класах, інтерактивних іграх і конкурсах. Тим часом  на майдані Незалежності зібралися поціновувачі музики, які гучними оплесками стверджували, що їм до вподоби концертна програма «Музиканти усміхаються». Зокрема, вони мали можливість чути виступи Національного академічного оркестру народних інструментів України та скрипаля-віртуоза Василя Попадюка.  А в сквері, що поряд,  вирувало «Українське містечко». Тут дітей навчали ліпити вареники, всі бажаючі куштували великий пиріг «Вінниця, з Днем Народження!» та дегустували вінницький квас, гарбузову кашу, ярмаркували. Багато городян родинами прийшли у вишиванках.

Керівники міської і обласної влади святкували разом з усіма. Аякже — обласний центр і з ним весь регіон іде в Європу!«Ми віримо в свої сили, можемо багато речей змінювати у своєму житті. Всі ми помічаємо, що вінничани змінюються — в нас уже зовсім інший рівень патріотизму, інші погляди на життя, ми хочемо бути співпричетними до того, що відбувається в місті. Я вважаю це найбільшим нашим досягненням», — зазначив Вінницький міський голова Володимир Гройсман.

Ювілей міста разом з вінничанами відзначали представники обласних центрів та гості з інших країн. «На мою думку, Вінниця — вже європейське місто, тут видна рука господаря, гарна інфраструктура міста — площі, вулиці, — каже Дарюс Сименас, радник мера литовського міста Паневежис, яке цьогоріч стало містом-побратимом Вінниці. — Вчора відвідав вінницький фонтан, я був у багатьох країнах, але ніде не бачив такої краси». Ввечері святкування продовжилося на площі імені Василя Стуса. Десятки тисяч вінничан прийшли послухати групу «С.К.А.Й.», легендарний латвійський гурт «BrainStorm» та Світлану Лободу.

Під час концерту стався цікавий і змістовний пасаж. Так, скориставшись святковою атмосферою, вінничанин Андрій зі сцени освідчився своїй дівчині в коханні, подарував їй букет червоних троянд і запропонував вийти за нього заміж. Дівчина під схвальні оплески глядачів відповіла:  «Так». Завершилося дійство  вражаючим музичним феєрверком.