ВІДЗНАКА. У редакцію «Урядового кур’єра» надійшла гарна звістка: наш власний кореспондент у Волинській області Валерій Мельник став лауреатом Всеукраїнської премії Національної спілки краєзнавців України (НСКУ)

Цю нагороду встановлено вперше для відзначення вагомих внесків у  справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств нашої країни й увічнення пам’яті академіка Петра Тимофійовича Тронька (1915—2011). У пам’яті поколінь він залишиться як державний діяч, вчений-історик, багаторічний голова Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, ініціатор створення і голова редколегії фундаментального 26-томного видання «Історія міст і сіл Української РСР».

Разом із ним нагороду, що присуджується у чотирьох номінаціях, отримали ще 12 дослідників із різних куточків України.

— Цією високою нагородою ми відзначили наших видатних краєзнавців, — зауважив на пленумі НСКУ її голова член-кореспондент НАН України  Олександр Реєнт. — І це не випадково. Адже успішне творення нашої державності неможливе  без правдивої історії України, виховання почуття патріотизму.  

Наш колега понад третину століття активно працює у сфері охорони навколишнього середовища. Він автор десятка книжок, сотень публікацій на краєзнавчу та природничу тематику, тривалий час проводить активну громадську природоохоронну діяльність.

Для творчого стилю Валерія Мельника характерні відданість природничій і краєзнавчій тематиці, максимально глибоке дослідження обраної теми. А ще — логічний і лаконічний виклад матеріалу добірною літературною українською мовою, дуже активне застосування у книжках ілюстрацій — як з літературних та архівних першоджерел, так і власних. При цьому його фотографії, які використовуються у книжках, часто не тільки містять додаткову інформацію про досліджуваний об’єкт, а й мають високу мистецьку цінність.

Новаторство у творчій діяльності Валерія Мельника — те, що під час підготовки книжок про національні природні парки — Шацький та  «Прип’ять — Стохід», Черемський природний заповідник він започаткував традицію глибокого дослідження минулого територій, що набули статусу національних парків. На його переконання, без відтворення минулого цих місцевостей неможливе повноцінне патріотичне й екологічне виховання громадян нашого суспільства. Тому для відновлення історичної пам’яті народу він активно працює із першоджерелами і спеціальною літературою. А ще залучає до співпраці професійних дослідників-істориків (наприклад, завідуючу відділом давньої історії Волинського краєзнавчого музею Олену Бірюліну), майстерно поєднує опис минулого із сьогоденням.

Отож не дивно, що за запитом Бібліотеки Конгресу Сполучених Штатів Америки, який надійшов у місію ООН в Україні, дві книжки Валерія Мельника надіслано у США у цю книгозбірню.

Показово, що в рамках Загальнонаціональної програми «Людина року Волинського краю’2010» Валерія визнано переможцем у номінації «Професіонал року (журналістика)».  Його працю гідно оцінила ще одна творча організація: Національна спілка журналістів визнала Валерія Мельника переможцем конкурсу «Кращий фотожурналіст» і нагородила Золотою медаллю української журналістики.

Приєднуючись до привітань із заслуженою нагородою, які наш колега приймає цими днями, колектив «Урядового кур’єра» бажає йому здоров’я і нових книжок, що й далі активно працюватимуть на наше державотворення.

Урядовокур’єрці