Вітчизняна науково-виробнича компанія «Гірничі машини» (м. Донецьк), торуючи дорогу на ринок сусідньої Польщі, відкриває своє постійне торгове представництво у місті Катовіце. Своїм зарубіжним партнерам українські машинобудівники насамперед пропонують найсучасніші розробки щодо створення обладнання для видобутку корисних копалин у складних гірничо-геологічних умовах — під час розробки тонких і найтонших вугільних пластів.

Як повідомили «УК» в компанії «Гірничі машини», на нещодавньому міжнародному ярмарку гірничої промисловості, енергетики та металургії «Катовіце-2013» окремі унікальні запатентовані рішення, що використовуються під час виготовлення очисних і прохідницьких українських комбайнів, дуже зацікавили Прем’єр-міністра Польщі Дональда Туска. Зокрема керівник уряду відзначив найбільш перспективні для польського ринку агрегати, серед яких 20-тонний очисний комбайн для розробки тонких вугільних пластів та 40-тонний прохідницький комбайн. До речі, останній вже успішно зарекомендував себе у вітчизняному підземеллі: продемонстрував рекордні темпи проходки — 707 метрів за місяць.  За словами генерального директора НВК «Гірничі машини» Євгена Ромащина, співробітництво з польськими компаніями, які займаються видобутком корисних копалин, дуже перспективне і взаємовигідне. «У нас за плечима більш як шість десятиріч практичного досвіду в питаннях механізованого видобутку вугілля у дуже складних гірничо-геологічних умовах, авторство в багатьох технологічних і конструкторських рішеннях, які сьогодні використовуються у світовій гірничій промисловості. А тому я впевнений, що саме цей досвід стане в пригоді польським партнерам», — каже він.

Нині у складі «Гірничих машин» вже працюють торговельні компанії в Україні, Російській Федерації, Казахстані та В’єтнамі. А відкриття представництва у Польщі стало ще одним підтвердженням намагання стати ще ближчими до клієнтів на європейському рівні. Тим більше, що розвиток експорту є стратегічно важливим напрямком: з урахуванням цього, за попередніми підрахунками, до 2016 року в компанії очікують збільшення експортної складової у загальних прибутках до 40%.