Ідея перетворення відходів на енергію – не нова, але досі цей процес був, м’яко кажучи, не найкращим в екологічному плані. Нова технологія, винайдена британськими вченими, здатна «очистити» цей процес і зробити його менш шкідливим для природного довкілля. Вони заявляють, що готові спорудити завод з виробництва так званого «зеленого газу», значно чистіший за «класичний» сміттєспалювальний завод, і до того ж спроможний забезпечити на 10 відсотків потреби в газі півмільйонного міста.

«Відходи подаються у газогенератор, де їх піддають обробці дуже високою температурою, з тим, що кисень відокремлюється і газ розпадається на прості молекули. Для цього використовується плазмовий пальник. Ми використовуємо плазму для того, щоб зламати довгий ланцюжок органічних сполук всередині газу», – розповідає Рольф Штейн з Ceo Advanced plasma power.

За словами винахідників, даний метод є більш ефективним, ніж переробка вугілля і просте спалювання сміття. Цей вид газу підходить для застосування в газових двигунах і як пальне для «екологічно чистих» автомобілів.

«За звичайного згоряння утворюється попіл. Попіл має бути утилізований, і це становить проблему. Він містить важкі метали та інші шкідливі елементи. Наш метод дозволяє перетворювати цей попіл на керамічні матеріали, які можна буде використовувати як готовий продукт», – каже Ричард Тейлор, технічний директор Ceo Advanced plasma power.

Таким чином, від цього процесу фактично не залишається жодних відходів, адже попіл – так звана «кам’яниста плазма» – може використовуватись як інертний матеріал, наприклад, у будівельній промисловості.

Втім, Ґрінпіс, наприклад, зазначає, що даний метод заохочуватиме усіх виробляти щораз то більше відходів, замість того, щоб зменшувати їхню кількість. За даними цієї організації, величезні інвестиції, яких вимагає будівництво такого заводу, – невиправдані.

 Copyright © 2013 euronews