В одному з німецьких містечок, якому пощастило під час останніх війн не потрапити під сильне бомбардування,За сто років зброя стала в сто разів смертоноснішою подивувала така ініціатива: в різних місцях центральної частини можна побачити світлини, на яких зображено, який вигляд це місце мало  в 1900 році. Туристи з подивом визнають: за 114 років змінилися хіба що дрібниці... На жаль, знайти в українській столиці куточки незайманої архітектури сьогодні  дедалі важче. Тому до справи взялися київські музеї, колекціонери та науковці.

1914 року, коли в Європі  вибухнула війна, Київ став прикордонною територією — бойові дії обійшли місто стороною, але війна зачепила його жителів. Нині у Музеї історії Києва  втілюється унікальний проект — перша в Україні інтерактивно-мультимедійна виставка «1914. Київ. Мир/війна».

І всі вони були киянами…Вона  присвячена намоленому золотобанному велетові, що враз став прифронтовим форпостом — через українські землі проходив Південно-Західний фронт завдовжки понад 400 км, польове управління якого було в Києві. Його жителі вирушали на війну, втрачали рідних, підіймали промисловість, приймали поранених, допомагали військовим, збирали для них теплі речі. А звичний уклад міщан і інтелігенції однаково порушили  кров, бруд і вдовині сльози.

Експозиція демонструє життя передвоєнного та воєнного майже сімсоттисячного строкатого населенням міста через долі городян та об’єкти інфраструктури.   Загалом представлено понад 400 експонатів — оригінальних артефактів, моделей та інсталяцій, а також світлин, документів і об’єктів тих часів. Тут  одяг, промислові товари, іграшки, листівки, сувеніри; показана історія культури та мистецтва тогочасного Києва, представлене комунальне господарство. Вони сусідять з артефактами, що пов’язані із воєнними діями, зброєю,  військовою формою, фотографіями, що зафіксували солдатський побут у часи затишшя тощо. Частина експозиції присвячена лікарям, які  рятувалиЖіночі журнали завжди  мали попит життя учасникам бойових дій.

Виставка актуальна й тому, що сто років потому війна знову прийшла на наші терени, і нам зрозумілі відчуття наших предків, котрі були змушені змінити звичний мирний уклад життя на воєнний.  У 2014-му киянам так само довелося спершу виносити поранених з Майдану, відправляти добровольців на передову і збирати теплі речі бійцям на схід.

Тому повернутися на 100 років назад  без машини часу буде цікаво і дітям, і дорослим,  історикам, і нефахівцям. Завдяки сенсорним панелям, моніторам, інтерактивним об’єктам, ігровим елементам матеріал представлений цікаво для школярів та  студентів.  Тут достатньо засобів, аби змусити відвідувача замислитися про вплив війни на суспільство.

Триватиме інтерактивно-мультимедійна виставка «1914. Київ. Мир/війна» до 18 січня 2015 року.  

Ганна РОМАШКО,
для «Урядового кур’єра»,

Володимир ЗАЇКА
(фото),
«Урядовий кур’єр»

Радіючи черговому Різдву, ці солдати ще не знали, скільки війн і революцій попереду