НАБОЛІЛО. «Урядовий кур'єр» два роки тому вже порушував це питання, але жодного реагування на критику не добився. Нові події вкотре викликали обурення громадськості.

Усім добре відоме ім’я архітектора, автора столичного Будинку з химерами Владислава Городецького, 150-річчя від дня народження якого нині відзначаємо. Чимало архітектурних пам’яток залишив геніальний зодчий і на Черкащині. Одна з них — будинок на Хрещатику в Черкасах, де розміщена редакція обласної газети «Черкаський край» та робочий кабінет, нині єдиний в області музей поета Василя Симоненка, який колись тут працював.

Будівництво тераси ведуть швидкими темпами. Фото Романа КИРЕЯ

Оскільки приміщення, збудоване ще 1914 року, перебуває в обласній комунальній власності, слід було б чекати, що обласна влада потурбується про його ремонт і реставрацію. Однак виділивши свого часу певні кошти на ремонт покрівлі та заміну вікон, власники далі не пішли, залишивши редакції борсатися в ремонтних проблемах. Ось і дивуються відвідувачі робочого кабінету Василя Симоненка обідраним стінам та стелям, порваному лінолеуму в коридорах.

Продавши кілька років тому частину приміщення на першому поверсі приватним підприємцям під ресторан, власники архітектурної пам’ятки прирекли її на подальше жалюгідне існування. Тепер щоліта ресторан «Боттічеллі» облаштовує так звану літню терасу, яка до пізньої осені не тільки мозолить очі жителям міста, а й займає мало не всю пішохідну частину. Нинішньої ж весни власник ресторану ТОВ «Сяйво-плюс» розгорнув перед приміщенням, на якому прикріплена меморіальна дошка з ім’ям Василя Симоненка та його барельєф, масштабні будівельні роботи, аби й зовсім спотворити фасад історичної будівлі. Як жартують черкасці, досі Будинок з химерами був тільки в столиці, а тепер буде й у Черкасах.

За словами представників згаданого підприємства, у них є всі дозволи на будівельні роботи. У міській раді, куди звернулася редакція по роз’яснення, поки що нічого конкретного сказати не можуть. Як повідомив телефоном виконуючий обов’язки голови міськради Віктор Білоусов, створена комісія зараз розбирається в ситуації.

Тим часом голова облдержадміністрації Сергій Тулуб на одній з останніх прес-конференцій з обуренням відгукнувся про перепланування фасаду цього приміщення: «Це спонукало мене звернутися до міського голови, до будівельної інспекції». Проте ні звертання до згаданих структур, ні критика в пресі ніяк не вплинули на власників ресторану, «родичів деяких високопосадовців», які й далі роблять своє. А кіт, як кажуть, ковбаску уминає, неначе не до нього й річ.

Невже й справді немає управи на розгнузданих забудовників? Невже потворні химери так і псуватимуть будинок, який міг би стати перлиною туристичних маршрутів Шевченкового краю?