Ще один крок до впровадження реформи місцевого самоврядування зробив уряд на засіданні в середу — схвалив законопроект «Про добровільне об’єднання  територіальних громад».

Метою подальшого ухвалення цього закону є створення законодавчих передумов для формування на добровільних засадах спроможних, самодостатніх територіальних громад з наданням їм відповідних матеріальних, фінансових ресурсів, як це передбачено Концепцією реформи місцевого самоврядування й територіальної організації влади.  А це, в свою чергу, дасть змогу поліпшити якість надання адміністративних, соціальних, громадських послуг жителям територіальних громад.

«Якщо ми хочемо, щоб територіальні громади були здатні вирішувати питання місцевого рівня, маємо звернути увагу на те, що дуже велика їх кількість — невеликі територіальні громади, в багатьох немає виконавчих органів рад, бюджетних установ. Чи мають такі громади шанс на розвиток? Щоб отримати такий шанс, потрібно «наростити м’язи», укрупнитися, об’єднавши зусилля і ресурси, і спільно вирішувати питання місцевого значення. Ми прихильники еволюційного укрупнення громад, а не революційного. Тому створили законопроект, на основі якого громади зможуть виключно, наголошую, на добровільній основі об’єднуватися», — так прокоментував документ віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.

Урядовець додав, що дещо раніше Кабмін подав до Верховної Ради ще один законопроект «Про співробітництво територіальних громад», ухвалення якого дасть змогу громадам укладати угоди між собою, створювати спільний орган управління і вирішувати ті чи ті питання.

«Вже готові два законопроекти, які дозволять реформовувати місцеве самоврядування, не чекаючи змін до Конституції України. Сподіваємося, що Верховна Рада розуміє всю важливість цих законопроектів і ухвалить їх якнайшвидше. Щойно їх буде ухвалено, ми зможемо розпочати впровадження пілотних проектів з формування дієздатних громад, як це передбачає концепція», — сказав Володимир Гройсман.

Прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства нагадує: раніше урядовець заявляв, що в 2014 році має бути повністю завершено підготовку законодавчої бази, необхідної для втілення децентралізації повноважень та реформи місцевого самоврядування. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»