Знайти роботу в селі нині важко, але разом з тим практично кожен двір має земельні паї за роботу в колективних господарствах. Причому, не менше гектара, плюс присадибні ділянки. Якщо ж годувати свійську птицю (вирощеним зерном чи отриманим за пай), можна заробити непогані прибутки.

– Це справді гарний спосіб для господарювання в селі, – каже Михайло, власник підприємства з вирощування птиці. – Протягом останніх кількох років спостерігаю таку тенденцію: дедалі більше людей займаються птахівництвом. Це зручно й вигідно. Раніше у нас на дорощуванні було 5000 курчат, а зараз втричі більше.

Як розповідає пан Михайло, вирощування молодняка птиці – справа копітка, іноді вночі відпочиваєш годину-дві. Інакше можеш втратити всю живність.

– Наше господарство знаходиться на площі понад 0,4 гектара, – каже чоловік. – Крім інкубаторної станції, є три приміщення для підрощення молодняка курей, які ми зводили власними силами. Займають вони 400 квадратних метрів. В інкубаторному цеху є два інкубатори із шести шаф, у яких вигріваються курячі яйця, та три шафки, в яких вилуплюються курчата. Це так зване вивідне відділення, або, образно кажучи, пологове відділення. Розводимо курчат м’ясо-яєчних порід «Мастер» та «Редбро» й бройлерів породи «Росс 708». Яйця завозимо із Закарпатської області. Кури перших двох порід дають у рік 280-330 яєць. Жива маса їх 4,5-5,5 кілограма, півнів – 7-7,5 кілограма. Вихід курей становить 80 відсотків, що є нормальним показником. Вирощування відбувається протягом березня – квітня, коли ми завозимо 15-30 тисяч яєць. Високу несучість мають й кури породи «Іспанка», яких маємо 5000: зі 100 курей 85 несуться щодня.

Підрощуємо молодняк до 30-денного віку, коли особини сягають 800-900 грамів. У приміщенні, де перебувають курчата, які лише вилупилися з яйця, температура на підлозі сягає 33 градусів тепла. Коли пташенята досягають місячного віку, то вона менша – 24 градуси. Вентилятори наганяють свіже повітря, а курятка порпаються в настеленій на підлозі сухій тирсі. Дотримання технології вкрай важлива справа, інакше поголів’я може захворіти. Що ж стосується бройлерів, то вони теж перебувають на довирощуванні 30 днів: їх нині у нас є 3000. Як правило, вага однієї особини сягає 850-1000 грамів.

Всього ж зараз на підприємстві перебуває 15 тисяч курчат різного віку й різної породи. Для відгодівлі використовуємо концкорми, вітаміни, кормові добавки. Купуємо їх на Львівщині. Приміщення опалюються твердопаливними котлами. Щоби поголів’я курчат не хворіло, спеціалісти нашої дільничної лікарні ветмедицини в присутності наших працівників здійснюють відповідну вакцинацію. Птиця імунізується проти хвороби Марека, бронхіту, Гамборо, Ньюкасла.

Купують курчат у пана Михайла селяни не лише зі свого й сусідніх районів, але й і з інших областей. Беруть від 20 до 1000 курчат. Кожному покупцеві також відпускають по п’ять кілограмів комбікорму й радять змішувати його з кукурудзяною крупою в пропорції 30 на 70 відсотків. Такою сумішшю курчат треба годувати протягом двох тижнів, а потім господар може переводити молодняк на свій корм.

У перспективі на підприємстві планують збільшувати поголів’я та асортимент курчат, але наразі не вистачає обігових коштів, а кредитні ставки високі.

Василь ДУБОВИК
для «Урядового кур’єра»