ЕКОЛОГІЯ. В рамках Кіотського протоколу, за словами міністра екології та природних ресурсів Олега Проскурякова, Україна активно співпрацює з Японією та Іспанією в напрямку реалізації коштів, отриманих від продажу одиниць установленої кількості  на закупівлю новітніх енергоефективних технологій та обладнання.

Реалізація проектів за схемою «зелених інвестицій» є одним з ключових напрямків у діяльності Державного агентства екологічних інвестицій та системно патронується Міністерством екології та природних ресурсів, наголошує керівництво відомства.

Усього з японською стороною за договорами продажу одиниць установленої кількості погоджено 536 проектів цільових екологічних (зелених) інвестицій у 24 регіонах України загальною вартістю 3813,5 мільйона гривень та очікуваним щорічним зменшенням викидів парникових газів 116,9 тисячі тонн СО2-екв.

Зокрема, це проекти у соціальній сфері, головна мета яких — заощадження споживання паливно-енергетичних ресурсів та, відповідно, зменшення викидів парникових газів, а також поліпшення соціально-побутових умов населення.

Тут реалізується 529  проектів з капітального ремонту об’єктів соціальної сфери (утеплення фасадів та дахів, заміна вікон та дверей). Загалом профінансовано робіт на суму 571 мільйон гривень.

У березні цього року завершено будівельно-монтажні роботи та отримано декларації про готовність до експлуатації на 20 об’єктах соціальної сфери в Івано-Франківській, Полтавській та Харківській областях. З японською стороною погоджено план-графік закінчення робіт на решті об’єктів.

Усі проекти в соціальній сфері планується завершити до 1 вересня цього року, а великомасштабні — наступного року. Іспанія у рамках співпраці в цьому напрямку виділяє нам 30 мільйонів євро. Всі запропоновані для здійснення проекти проходять експертизу.