Йдеться, однак, не лише про оновлення самого приміщення офісу давньої кам’яниці на вулиці Дудаєва — до роботи готується передовсім персонал фінансової інституції. А місцем перебування регіонального представництва не випадково обрали Львів: ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні, який щороку вкладає близько одного мільярда євро в економіку держави.

  — А фінанси, — нагадав відому істину начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль, — потребують спокою. А де він сьогодні? У Львові, звісно, в осередку стабільності. До того ж, ЄБРР працює у майже всіх великих містах Західної України. А зі Львовом співпрацює з 2008 року, і питання щодо перспективи відкриття регіонального представництва було поставлено ще тоді, адже це — можливість доступу до банку та до капіталів для локального бізнесу. Сприяв цьому й імідж та амбіції Львова. Відкриття офісу ЄБРР свідчить про великий потенціал міста і можливість стати ще й фінансовим центром.

За останнє десятиріччя у місті зокрема профінансовано низку проектів щодо розвитку інфраструктури загалом на суму понад 100 мільйонів євро. За рахунок коштів згаданої фінансової інституції в місті вже частково модернізовано мережу доріг та громадський транспорт, систему теплопостачання. Віднедавна у місті Лева розпочато реалізацію одного з наймасштабніших і недешевих проектів — розв’язання найгострішої для майже мільйонного міста проблеми транспортного сполучення. Так буде прокладено новий трамвайний маршрут до найбільшого житлового мікрорайону Львова — Сихівського.

Остаточного рішення згаданої фінансової установи щодо надання позики чекають представники бізнесу, які готові братися за реалізацію проекту будівництва вітроелектростанції на околиці Старого Самбора. Та як скоро буде реалізовано проект, залежить від багатьох чинників і насамперед від того, чи погодиться ЄБРР фінансувати будівництво (вже зроблено передпроектний екологічний та соціальний аналіз).

Отож тепер вітчизняним бізнесменам не доведеться витрачати час і кошти на поїздки до Європи для того, аби наблизити та полегшити доступ потенційних позичальників та суб’єктів підприємницької діяльності.

На першому етапі представництво ЄБРР у Львові орієнтуватиметься насамперед на наданні допомоги малому та середньому бізнесу, позаяк в регіоні зосереджена велика кількість таких підприємств. Розширення їх фінансування дасть змогу посилити підтримку цього важливого сегмента економіки України. А вже за рік, за словами Сергія Кіраля, у львівському офісі працюватимуть спеціалісти з інвестиційних та кредитних програм ЄБРР.