СПІВПРАЦЯ

На Дніпропетровщині пройшла конференція Асамблеї європейських регіонів

Подія такого рівня в Україні відбулася вперше. У роботі конференції взяли участь близько 200 делегатів з-понад 25 країн: депутати Європарламенту, керівники дипломатичних установ, губернатори регіонів країн ЄС, керівники регіонів України та представники країн — учасників ініціативи ЄС «Східне партнерство».

Відкриваючи роботу конференції, віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул наголосив: «Євроінтеграція України починається на рівні регіонів. Наші спільні проекти в економіці й культурі підтверджують, що у цієї інтеграції немає й не може бути альтернативи. Україна обрала євроінтеграцію й будує партнерські відносини із сусідами».

У рамках конференції Олександр Вілкул, генеральний секретар Асамблеї європейських регіонів Паскаль Гьорген та президент Комітету 3 АЄР Ханде Бозатлі підписали Протокол співробітництва між Кабінетом Міністрів України та АЄР. Згідно з документом, буде створено Координаційний центр для імплементації кращих європейських практик у регіонах України. Для розробки пропозицій передбачено створення спільної робочої групи з представників регіонів України, а також громадських організацій ЄС та інших структур, зокрема Європейського парламенту, Комітету Регіонів та Європейської Комісії.

«Уряд упроваджує у стратегії розвитку українських регіонів кращий досвід країн ЄС. Це є основою наближення до європейських стандартів якості державного управління, сучасних технологій електронного врядування, підвищення якості медицини та освіти. Відповідно це покращує інвестиційний клімат та сприяє розвитку економіки і міжрегіональних зв’язків», — цитує слова Олександра Вілкула його прес-служба.

У свою чергу генеральний секретар АЄР Паскаль Гьорген зазначив, що на Дніпропетровщині буде організовано роботу 2 із 3 комітетів Асамблеї. «Вкрай важливим для місцевих та обласної влади є залучення в тематичну роботу наших комітетів, що стосується освіти, культури та міжнародних відносин АЄР», — сказав він.

А український віце-прем’єр підкреслив, що Україна зацікавлена у використанні сучасних енергоощадних технологій, досвіді розвитку малого та середнього бізнесу, підвищенні якості освіти та розвитку місцевого самоврядування. «Це важливі складові стратегії розвитку нашої держави. І такі заходи, як Конференція АЄР, є важливою платформою для обміну досвідом», — сказав Олександр Вілкул.

ДОВІДКА «УК»

Асамблея європейських регіонів (АЄР) — європейська міждержавна організація, яку було створено в 1985 році. Вона об’єднує  регіони різних країн Європи.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»