Євро падає п’ятий день поспіль.

Спільна європейська валюта сягнула мінімуму за останні 9 років, а інвестори почали робити ставки: чи зважиться Європейський центробанк на повноцінне кількісне помякшення – викуп суверенних боргових облігацій країн обігу спільної валюти.

В команди Маріо Драґі більшає аргументів «за».

Ось в чому вони полягають:

– Курс євро впав до 1,17 долара. Причини, у тому числі, в тому, що ринки чекають на дії ЄЦБ. Крім того, євро зазнав тиску від сильного долара.

– Грецьке питання. 25 січня в країні відбудуться загальні вибори, де високі шанси на перемогу має політична сила, що виступає проти програми співпраці з міжнародними кредиторами в її нинішньому вигляді. У разі перемоги «Сіріза» може розірвати відносини з Трійкою ЄС-МВФ-ЄЦБ. Це, своєю чергою, може становити загрозу для членства Греції в єврозоні, – вважають експерти.

– Безробіття в єврозоні вперто тримається. 11,5% за підсумками листопада, згідно з офіційними даними.

– Програма пільгового кредитування Європейського центробанку в поєднанні з майже нульовими ключовими відсотковими ставками не призвели до бажаного результату. Попит на кредити ЄЦБ був низьким з боку банків валютного союзу. Отже, в реальну економіку єврозони не пішло стільки грошей, як хотів ЄЦБ.

– Негативна інфляція, вперше за 5 років зафіксована в країнах обігу спільної валюти. Це – чи не найвагоміша підстава для ЄЦБ. Перша оцінка Євростату за грудень – мінус 0,2%.

Цінова стабільність – безпосередня відповідальність Європейського центробанку. Цільовий показник інфляції – якомога ближче, але не більше 2%.

Керівна рада ЄЦБ збирається на засідання 22 січня. 

Copyright © 2015 euronews