ЄС допоможе Киргизстану впровадити парламентську демократію. Про це йшлося під час першого візиту до Брюсселя киргизького президента Алмазбека Атамбаєва. Для цього Євросоюз виділить Бішкеку 13,5 мільйона євро. Сторони підписали угоду про підтримку верховенства права, де робиться акцент на прозорості й підзвітності.

«Киргизстан і досі має багато проблем із забезпеченням верховенства закону, повагою до прав людини та підтримкою міжетнічного примирення. Тому важливо, щоб партнери Киргизстану підтримали зміцнення демократії в країні», заявив керівник Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу.

Парламентські й президентські вибори в Киргизстані відбудуться за два роки. Атамбаєва обрали терміном на 6 років, і він не має права на переобрання, на відміну від президентів в інших країнах СНД. Євросоюз він назвав взірцем демократії:

«До Брюсселя я летів 6 годин 40 хвилин. З одного боку начебто далеко, з іншого боку, в епоху глобалізації й Інтернету все близько. Ось саме в розвитку парламентської демократії нам зможе допомогти більше за все тільки Євросоюз».

2010 року в Киргизстані відбулася революція, після якої пройшов референдум щодо нової Конституції й країна стала парламентською республікою. Водночас міжнародні правозахисники кажуть про порушення прав людини в Киргизстані, серед іншого вони закликають звільнити з в’язниці журналіста й правозахисника Азімжана Аскарова.

Copyright © 2013 euronews