Так вирішив учора в Осло Норвезький нобелівський комітет, який  оголосив лауреатом  Нобелівської премії миру за 2013 рік Організацію із заборони хімічної зброї — міжурядову організацію, засновану в 1997 році для реалізації Конвенції про заборону хімічної зброї. У такий спосіб оцінено її значні зусилля у ліквідації смертоносної «хімії».

Роззброєння посідає  чільне місце у волі Альфреда Нобеля. Раніше Нобелівський комітет через численні призи підкреслив необхідність покінчити з ядерною зброєю. За допомогою цієї нагороди  він прагне сприяти ліквідації хімічної зброї.

У прес-релізі від організаторів зокрема зазначається, що останні події в Сирії,  де було застосовано хімічну зброю, підтвердили  необхідність активізації зусиль у цьому напрямі. Нині учасниками ОЗХЗ є 189 держав. Її членами автоматично стають країни, що ратифікували конвенцію, однак деякі держави все ще не є членами Організації із заборони хімічної зброї.

Попри визначні заслуги ОЗХЗ, премія — певний аванс, адже, як відомо, на початку жовтня 2013 року її фахівці почали роботу в Сирії з верифікації й знищення хімічної зброї. Відповідно до російсько-американського плану, до 1 листопада 2013 року під наглядом ОЗХЗ має бути знищено все обладнання для виробництва та змішування/спорядження хімзброї. План передбачає завершення знищення всіх матеріалів і устаткування для хімічної зброї Сирії у першій половині 2014-го.

Варто зазначити, що цього року в списку претендентів на Нобелівську премію була рекордна кількість кандидатів — 259,  з них 50 — громадські й міжнародні організації.

Торік Нобелівську премію миру вручили Європейському Союзу за 60-річний внесок організації та її попередників у просування миру, примирення, демократії й прав людини в Європі.  Сума кожної з Нобелівських премій цього року становить 8 мільйонів шведських крон (1,2 мільйона доларів). Їх  вручать новим лауреатам лише 10 грудня, в день смерті Альфреда Нобеля.